Grijs en bewolkt

16-11-2021 LEMMER – Vanochtend is het kil en grijs novemberweer. Uit de bewolking kan af en toe een spatje motregen vallen, maar echt nat zal je hier niet van worden. Het is nagenoeg windstil en de temperatuur laat door de bewolking nauwelijks variatie zien: het is vrijwel overal 5 of 6 graden. In het uiterste westen en zuidwesten is de kans het grootst dat er af en toe een gat in de bewolking valt en daar kan het kwik dan net een fractie hoger uitvallen.

Vanmiddag weet de grijze deken van bewolking van geen wijken en dit levert af en toe wat licht gesputter op. De kans op een kortstondige glimp van de zon is het grootst in het uiterste westen en daar vinden we ook de hoogste temperaturen van vandaag. In de Randstad en in Zeeland wordt het ongeveer 7 graden. Elders blijft het kwik steken op een graad of 6. Eerst waait het nauwelijks uit een meest oostelijke richting. In de namiddag zoekt de wind de zuidhoek op. Alleen op de stranden merk je dat het ook iets harder gaat waaien.

Vanavond staat er een matige zuidwestenwind in de kustprovincies en rond het IJsselmeer. Later in de avond kan het soms vrij krachtig waaien. Landinwaarts is de wind hooguit matig van kracht. Het blijft bewolkt en afkoelen doet het nauwelijks. Vannacht zwelt de wind verder aan en wordt matig boven land tot vrij krachtig aan zee. Vanuit het noordwesten trekt een strook met regen over het land. Daarachter klaart het af en toe op. Langs de oostgrens komen de minima rond 5 graden uit. In het westen stijgt het kwik tijdens de nacht richting 10 graden.

Morgenochtend is het bewolkt en valt af en toe nog lichte regen of motregen. Gedurende de ochtend trekt de regen weg naar het zuidoosten. Vanuit het noordwesten breekt de zon steeds vaker door. De temperatuur stijgt geleidelijk en aan het einde van de ochtend is het 8 graden in het zuidoosten en 11 graden in het westen. Er staat een matige noordwestenwind. Op de Waddeneilanden en op de stranden waait het vrij krachtig.

Morgenmiddag verlaat de laatste regen het land via het zuidoosten. In vergelijking met de voorgaande dagen is de zon wat vaker te zien en is het ook een stuk zachter met middagtemperaturen van 10 tot 12 graden. De westenwind is matig, alleen aan zee staat een stevige bries. Het is even kort en krachtig genieten van de zonnestralen, want in de namiddag begint de bewolking geleidelijk weer wat toe te nemen.

Morgenavond is het zo goed als droog met nog wat opklaringen, maar vanuit het westen raakt het geleidelijk weer bewolkt. Tijdens de nacht naar donderdag is het overwegend bewolkt en vrij zacht met minima rond 7 graden.

Donderdag en vrijdag keert het rustige en overwegend grijze weerbeeld terug. Veel neerslag wordt niet verwacht en op een enkel spatje motregen na blijft het droog. De maximumtemperatuur komt tussen 10 en 13 graden uit. Daarbij staat er soms een stevige bries uit het westen, waardoor het voor het gevoel wat frisser is. Een warme trui of jas kan dan goed van pas komen!

Zaterdag neemt de neerslagkans toe en de temperatuur komt ook dan rond 12 graden uit. Vanaf zondag draait de wind naar het noordwesten en koudere lucht trekt over ons land. De temperatuur doet een stapje terug met maxima tussen 7 en 9 graden, tijdens de nachten daalt het kwik tijdens opklaringen richting het vriespunt. De zon is dan wel vaker van de partij en tussen de buien door zijn er felle opklaringen.