Grijs en druilerig

19-10-2021 LEMMER – Na een bewolkte en nevelige ochtend met motregen, wordt het vanmiddag geleidelijk droog met later op de middag wat zon. Met 15-20 graden is het zeer zacht. Ook morgen is de temperatuur hoog voor de tijd van het jaar. Er trekken stevige buien over het land met onweer en windstoten. Vanaf donderdag wordt het een stuk frisser en komen de maxima rond 11 graden uit. Daarbij is het onstuimig met soms felle buien. In het weekend wordt het op de meeste plaatsen droog.

Vanochtend valt van tijd tot tijd lichte regen of motregen. Bovendien is het grijs en flink nevelig. Ondanks het grauwe en druilerige weer is het zeer zacht met temperaturen van 13 graden in Groningen tot 16 in Zeeland. In je regenjas zal het dan ook zweterig aanvoelen.

Vanmiddag is het eerst nog bewolkt met af en toe lichte regen of motregen. Geleidelijk wordt het vanuit het zuidwesten droog. In de tweede helft van de middag breekt in het zuiden, zuidwesten en later ook het midden de zon zo nu en dan door. In het noorden en noordoosten duurt het tot de avond voordat het droog wordt en opklaart.

De maxima komen uit op 15 graden in het noordoosten tot lokaal 20 graden in Zeeuws-Vlaanderen en het westen van Brabant. Wanneer de zon even schijnt, kun je prima zonder jas naar buiten. Uit de wind en in de zon heb je zelfs aan een T-shirt genoeg. Het waait matig uit het zuidwesten. Aan zee is de wind vrij krachtig tot krachtig.

Vanavond zijn er opklaringen, maar ook wolkenvelden. De meeste opklaringen komen in het zuidoosten voor en daar kun je de bijna volle maan goed zien. In de noordwestelijke helft is de sluierbewolking soms zo dik dat de maan een waterige aanblik krijgt. Als je een avondwandelingetje maakt, dan heb je aan een dunne jas voldoende. Rond 21:00 uur is het namelijk nog steeds 16 à 17 graden.

Komende nacht blijft het droog met veel sluierbewolking. De temperatuur daalt naar 14 graden in het noordoosten tot 16 in het zuidwesten. Dat zijn temperaturen die in oktober overdag normaal zelfs aan de hoge kant zijn.

Morgenochtend trekken vrij veel wolkenvelden over het land en krijgt vooral de noordwestelijke helft met buien te maken. In het zuidoosten valt het mee met de buien en is het meestal droog.

Ook morgenmiddag trekken buien over het land. Deze kunnen vooral in de tweede helft van de middag pittig uitpakken met onweer, flinke plensregens en windstoten tot 75 kilometer per uur. De zwaarste buien komen in de zuidoostelijke helft voor. Naast buien laat het weerbeeld wolkenvelden zien en schijnt af en toe de zon. In het westen en noordwesten kan de zon aan het eind van de middag wat vaker doorbreken.

De maximumtemperatuur komt uit op 18 à 19 graden, maar deze waarden worden al in de eerste helft van de middag bereikt. In de tweede middaghelft koelt het vanuit het noordwesten af naar 15-16 graden. Het belooft een winderige dag te worden waarbij in het binnenland een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind waait. Aan zee is de zuidwester krachtig tot hard (kracht 6-7) en is kans op zware windstoten tot 80 kilometer per uur.

Morgenavond komt het verspreid over het land nog steeds tot enkele pittige regen- en onweersbuien. Daarbij zijn de meeste buien voor het oosten en zuidoosten en kan het elders tijdelijk ook wat droger zijn. Aan het eind van de avond bereikt een nieuw buiengebied het zuiden en zuidwesten.

De nacht naar donderdag verloopt kletsnat en trekt een gebied met stevige buien over het land. Bij deze buien is kans op onweer. De wind neemt in de loop van de nacht toe naar vrij krachtig tot krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust. Daarbij zijn zware windstoten mogelijk tot 80 kilometer per uur in het binnenland en tot 95 kilometer per uur aan zee. De temperatuur daalt naar 10-12 graden.

Donderdag belooft een onstuimige en wisselvallige dag te worden. Tijdens de ochtendspits kan het regionaal nog flink regenen, maar dit regengebied trekt al gauw naar Duitsland weg. Geheel droog wordt het niet, want in de tweede helft van de ochtend volgen vanuit het westen al gauw weer nieuwe buien. Tussen de buien door is ruimte voor de zon.

Ook donderdagmiddag komt het tot talrijke buien. Hierbij is kans op onweer, hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur. De meest felle buien zijn waarschijnlijk voor de noordelijke helft. Tussen de buien door schijnt de zon en dan loopt de temperatuur op naar 11 à 12 graden. Tijdens buien daalt de temperatuur naar een graad of 5 en ligt de gevoelstemperatuur door de stevige wind dicht bij het vriespunt. Daarmee is het flink kouder dan de voorgaande dagen en je winterjas is dan ook geen overbodige luxe.

De wind komt uit een westelijke richting en is vrij krachtig tot soms krachtig boven land. Aan zee kan het hard tot stormachtig waaien en is kans op zware windstoten tot 90 kilometer per uur. Mogelijk piekt de wind in het Waddengebied naar 100 kilometer per uur. Pas in de avond en nacht naar vrijdag neemt de wind iets in kracht af.

Al met al is het donderdag compleet herfst met buien, veel wind en lage temperaturen. Een voordeel van dit weertype: het levert mooie wolkenluchten op en misschien kun je zelfs een regenboog spotten!

Ook vrijdag is het nog volop herfst met flink wat buien en tussendoor zonnige momenten. In het noordoosten is bij deze buien kans op een klap onweer. Het waait iets minder hard dan op donderdag, matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard in de kustgebieden. Aan zee is kans op zware windstoten van circa 75 kilometer per uur. Met 10 graden in het noordoosten tot 12 in het zuidwesten is het fris voor de tijd van het jaar. Normaal komen de maxima rond 14 graden uit.

Heb je dit weekend buitenplannen, dan lijkt zaterdag de beste dag te worden. Op de meeste plaatsen blijft het droog en er staat weinig wind. Een stralend zonnige dag wordt het overigens niet. Er trekken namelijk wolkenvelden over het land en tussendoor zijn er zonnige momenten. Het wordt 12-13 graden. Zondag is het weerbeeld nog onzeker. Mogelijk trekken buien over het land, maar zo nat als de dagen voor het weekend lijkt het sowieso niet te worden.

Volgende week neemt de kans op buien weer toe en wordt het opnieuw wisselvallig. Daarbij waait het af en toe stevig. De temperatuur loopt op naar normale waarden rond 14 graden.