Grijs, plaatselijk dichte mist

27-02-2021 LEMMER – Bewolking en mist maken geleidelijk plaats voor zon. Her en der is de bewolking hardnekkig en is het ook vanmiddag nog grijs. Het wordt 4-10 graden. Komende dagen blijft kans op hardnekkige mist en bewolking. Vooral in het zuiden kan de zon doorbreken. Dinsdag en woensdag is het op veel plaatsen zonnig en lenteachtig met 12-16 graden, maar daarna wordt het een stuk kouder en daalt het kwik naar een graad of 5. Daarbij is kans op een bui.

Vanochtend is het op veel plaatsen grijs en nevelig en komt in het westen plaatselijk dichte mist voor. Vanuit het oosten wordt het zicht geleidelijk beter en in de loop van de ochtend verdwijnt de mist. Hier en daar kan de zon doorbreken, maar op de meeste plaatsen blijft het tot de middag bewolkt. De temperatuur loopt op van 0 tot 3 graden aan het begin van de ochtend naar 3-6 graden tegen het middaguur. De laagste waarden zijn voor het westen in de gebieden waar het mistig is. Op die plekken is het ronduit kil en staat het weer in schril contrast met het lenteweer dat we afgelopen week hebben gehad.

Vanmiddag breekt de zon geleidelijk door en wordt het regionaal stralend zonnig. Op verschillende plaatsen blijft het echter een groot deel van de middag bewolkt en kil. De meeste bewolking is waarschijnlijk voor de westkust en kustgebieden van het IJssel- en Markermeer, maar ook elders kan het her en der grijs blijven. In gebieden waar het bewolkt blijft, wordt het hooguit een graad of 4. Wanneer de zon urenlang weet door te breken kan het 10 graden worden. Er staat nauwelijks wind, waardoor het in de zon heel aangenaam is. Het blijft de hele dag droog.

Vanavond is het aanvankelijk op verschillende plaatsen helder, maar geleidelijk neemt de bewolking toe en wordt het flink nevelig. Komende nacht is het vooral in het midden en noorden mistig en bewolkt. In het zuiden en zuidoosten komen opklaringen voor, maar kunnen ook enkele dichte mistbanken ontstaan. Het koelt af naar 0 tot -2 graden in het zuiden en zuidoosten en 0 tot +3 graden in de rest van het land.

Morgenochtend komt in groot deel van het land mist voor en is het grijs, maar in Zuid-Limburg is het waarschijnlijk de hele ochtend zonnig. In de tweede helft van de ochtend wordt het zicht geleidelijk beter, maar lokaal kan het tot de middag mistig blijven. Het is een koude ochtend met temperaturen van 0 tot +3 graden. Het grijze en flink nevelige weer maakt het een sombere en kille winterochtend.

Morgenmiddag blijft in het midden en noorden veel bewolking aanwezig en kan het en der de zon doorbreken. Meer zon is er voor Zeeland, Brabant en Limburg, vooral in de tweede helft van de middag. In het zuiden loopt het kwik op naar 7-11 graden. In het midden en noorden blijft het kouder met 5-7 graden. Er staat een zwakke wind uit het noorden tot noordoosten. In Zeeland kan het matig waaien. Het blijft droog.

Morgenavond en in de nacht naar maandag is het op de meeste plaatsen bewolkt. In het noorden en oosten is bovendien kans op mist. De minima komen uit op 1 tot 3 graden.

Maandagochtend is het eerst bewolkt met in de ochtend kans op nevel en mist. Geleidelijk breekt de zon vanuit het zuiden door, maar in het noorden blijft het waarschijnlijk de hele dag grijs. De maxima komen uit op 7 graden op de Wadden tot 14 in het uiterste zuiden. Er waait een matige oostenwind.

Dinsdag wordt in een groot deel van het land een mooie lentedag. Vooral in het midden en zuiden schijnt de zon volop en is het met 11 tot lokaal 16 graden heel aangenaam. De hoogste temperaturen zijn voor het zuidoosten van Brabant en Midden- en Zuid-Limburg. Mogelijk komen in het noorden wolkenvelden voor en is het een paar graden minder zacht. De wind is zwak tot matig en komt uit het oosten. Omdat er weinig wind staat en de zon flink schijnt, is het heerlijk weer om buiten te zijn.

Ook woensdag kan het behoorlijk zacht worden met 12-16 graden. Normaal is het begin maart 8-10 graden. Wel neemt de bewolking geleidelijk toe en stijgt de kans op een bui.

De dagen daarna wordt een stuk kouder met maxima van een graad of 5. Daarbij is kans op een enkele bui, maar vaak blijft het gewoon droog. Het weerbeeld laat wolkenvelden en zonnige momenten zien.