Horeca gemiddeld flink duurder

28-01-2022 LEMMER – Na een maandenlange sluiting van de horeca kan iedereen niet wachten om weer naar hun favoriete hotel, restaurant of kroeg te gaan. Echter zullen de prijzen wel zijn gestegen. Hier zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste reden is de stijging van de energie prijs. Die zijn nagenoeg verdriedubbeld. Daarnaast zijn grondstoffen duurder geworden en zijn de lonen van personeel gestegen.

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bevestigd de prijsstijging. De verkoopprijzen worden echter door de horecaondernemer vastgesteld. KHN kan en mag daar geen rol in hebben. Zij hebben dan ook geen duidelijk overzicht van eventuele prijsstijgingen. Naast de kostenstijgingen is er ook een personeelstekort in de branche. Je merkt dat ondernemers elkaars personeelsleden bij elkaar aan het weglokken is.

Prijsstijgingen in de horeca zijn niet nieuw. Twintig jaar geleden koste een biertje in de horeca nog gemiddeld €1,28. In 2018 was dat €2,58 euro, Volgens onderzoekers van diverse banken is het personeel duurder en de inkoopprijzen hoger, plus de achterstand die ondernemers hebben in omzet vanwege de lockdowns en vroegere sluitingstijden