#ikbenmedestander jij ook? Stop geweld tegen vrouwen

24-11-2022 LEMMER – Sociaal Domein Fryslân vraagt samen met de Friese gemeenten en een aantal ketenpartners aandacht voor geweld tegen vrouwen tijdens de jaarlijkse Orange the World campagne. Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie.

Graag nodigen we jullie uit voor de volgende acties: 

  • Op maandag 28 november vragen we aandacht voor straatintimidatie. Dit doen we door middel van een ‘cat calls krijtactie’ georganiseerd door Veilig Thuis. Om 16.00 uur verzamelen we op het Wilhelminaplein te Leeuwarden. Aanmelden kan hier of bekijk de uitnodiging.
  • Op maandag 28 november om 17.00 uur is de opening en wordt het Fries museum in het oranje licht gezet door wethouder Nathalie Kramers. Iedereen is hierbij van harte welkom.
  • Deel op socials dat je een #medestander bent. Zo laten we meisjes en vrouwen weten dat ze er niet alleen voor staan én waar ze terecht kunnen voor hulp. Clips hiervoor zijn te vinden op YouTube:
  1. ‘Heb jij de maken met huiselijk geweld? Vraag Veilig Thuis voor advies’
  2. ‘Stop geweld tegen vrouwen #medestander’
  3. ‘Maak jij je zorgen over iemand?’
  4. ‘Onderteken jij de pledge #medestander?’

Orange the World
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Met de internationale campagne Orange the World wordt hier aandacht voor gevraagd. Oranje staat voor dageraad en zonsopgang; voor een hoopvolle, geweldloze toekomst voor meisjes en vrouwen. 

Hulp vragen
Naar schatting vertelt slechts 40% van de vrouwen die te maken heeft gehad met geweld een bekende of een organisatie over wat er gebeurd is. Ze weten vaak niet waar ze terechtkunnen, ze schamen zich en zijn bang dat niet te worden geloofd. 

Centrum Seksueel Geweld (CSG)
Eén op de acht vrouwen maakt ooit in haar leven een verkrachting mee. Dat maakt seksueel geweld tot een groot maatschappelijk probleem. Het Centrum Seksueel geweld Friesland help vrouwen (en mannen) die te maken hebben gehad met seksueel geweld. Bij het CSG werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding of verkrachting de hulp te geven die ze nodig hebben.

Heb jij een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt? En wil je hierover praten? Neem dan contact op met het CSG. Je kunt 24/7 gratis (en anoniem) bellen met 0800-0188 of (anoniem) chatten via Centrum Seksueel Geweld op werkdagen van 16.00 tot 06.00 uur en in het weekend tussen 20.00 tot 06.00 uur.