Jaarwisseling 2021-2022

29-12-2021 LEMMER – Het is bijna weer zover: de jaarwisseling. Voor sommigen het hoogtepunt van het jaar! Hieronder vindt u praktische informatie rondom de aankomende jaarwisseling.

Vuurwerkverbod
Tijdens oud en nieuw is er een verbod op het afsteken, bezitten en vervoeren van vuurwerk in het hele land voor consumenten. Wat wel door kan gaan in de gemeente is het carbidschieten; een jaarlijkse traditie op oudejaarsdag.

Carbidschieten
De burgemeester heeft een aantal locaties aangewezen waar het schieten van carbid op 31 december, van 10.00 tot 17.00 uur, is toegestaan. Na de persconferentie van 18 december zijn de coronamaatregelen verder aangescherpt. Voor het carbidschieten betekent dit dat op de locatie waar met carbid wordt geschoten maximaal vier mensen zijn toegestaan waarbij onderling 1,5 meter afstand van elkaar wordt gehouden. Aanvullend moet er een ‘doorstroom’ zichtbaar zijn; toeschouwers mogen niet blijven staan. Meer informatie over het carbidschieten en de locaties vindt u op de pagina carbidschieten.

Afsluiten van diverse containers
De gemeente is vanaf maandag 20 december 2021 begonnen met het afsluiten en verwijderen van containers en afvalbakken om, ondanks het vuurwerkverbod, vuurwerkschade te voorkomen. Daarnaast vraagt de gemeente u om uw glaswerk tussen maandag 27 december 2021 en zondag 2 januari 2022 thuis te bewaren en/of naar één van onze milieuterreinen te brengen en niet naast de gesloten containers te plaatsen. U kunt op maandag 3 januari 2022 (vanaf circa 12.00 uur) weer gebruikmaken van de ondergrondse containers. Daarmee voorkomen we gezamenlijk dat er kapot glaswerk naast de containers en op straat belandt.

Nieuwjaarstoespraak online bekijken
Op donderdagavond 6 januari 2022 om 19.00 uur organiseren we een nieuwjaarstoespraak die u live vanuit huis kunt volgen via onze sociale mediakanalen en website. Het linkje vindt u vanaf 4 januari op onze website en staat dan ook klaar op het YouTube kanaal van De Fryske Marren, onder ‘nieuwjaarstoespraak 2022’.

Een hele fijne jaarwisseling toegewenst!
Tot slot wenst de gemeente u alvast een hele gezellige en veilige jaarwisseling toe! Op naar een jaar waarin we samen volhouden, gezond blijven en ons oude leven weer langzaam op kunnen pakken.