Kamer spoort aan op opening horecaterrassen

26-02-2021 LEMMER – Het kabinet moet gaan kijken of het mogelijk is de terrassen na 15 maart te openen. Daartoe heeft de Tweede Kamer donderdag in een motie opgeroepen. Alle fracties stemden voor. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ligt intussen op ramkoers met de staat en stapt naar de rechter.

De motie van de fractieleiders Heerma (CDA) en Dijkhoff (VVD) roept de regering op te lijmen met de KHN en te overleggen hoe terrassen veilig en verantwoord weer open kunnen, en dit mee te nemen bij het volgende besluitmoment van 8 maart. De terrassen zouden dan (op z’n vroegst) na 15 maart weer open kunnen. De motie wordt gesteund door de gehele Kamer.

De aangenomen motie over de openstelling van de terrassen is volgens KHN-directeur Beljaarts niets waard. “Het zou dan op 15 maart effectief worden. Ik kan je verzekeren dat tegen die tijd alle terrassen al open zijn, met alle handhavingsproblemen van dien.” Beljaarts verwacht de komende weken een grote burgerlijke ongehoorzaamheid van horeca-ondernemers. “Dat zullen er echt duizenden zijn en wij kunnen dat ook niet meer in de hand houden.”