Klimaatverandering leidt tot fors meer weersextremen

09-08-2021 LEMMER – Het klimaat verandert enorm snel en sommige aspecten van de verandering dreigen voor eeuwen onomkeerbaar te worden. Zonder drastische maatregelen moet de wereld zich opmaken voor fors grotere weersextremen. Dat stelt het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties in een nieuw rapport. 

Het nieuwe rapport van het IPCC is het werk van een paar honderd klimaatwetenschappers uit 66 landen die er enkele jaren aan hebben gewerkt. Het rapport dient als basis voor het klimaatbeleid van regeringen wereldwijd, en komt vlak voor de mondiale politieke klimaattop van komend najaar in Glasgow.

De klimaatwetenschappers stellen vast dat de opwarming van de aarde al tot grote veranderingen heeft geleid in de atmosfeer, op land en in de oceanen. Weersextremen doen hzich vaker voor. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om hittegolven, hevige regenval, extreme droogte en tropische cyclonen. Bovendien warmen de oceanen in een ongekend hoog tempo op.

De aarde is sinds het pre-industriële tijdperk met iets meer dan één graad opgewarmd en de opwarming zal nog zeker tot midden deze eeuw doorgaan, zelfs als het lukt om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen drastisch te beperken. Alleen als er nu snel ingrijpende en grootschalige maatregelen worden genomen, is een beperking tot 1,5 of 2 graden opwarming nog mogelijk, stelt het IPCC.