Koel en later vandaag onstuimig

16-08-2021 LEMMER – Er trekken buien over het land en met maxima van 18 graden is het een stuk frisser dan de afgelopen dagen. Eind van de middag en vanavond waait het flink. In het noord(west)elijk kustgebied wordt de wind stormachtig en zijn windstoten rond 90 km/uur mogelijk. Morgen is het opnieuw wisselvallig en fris met maximaal 18 graden. Later in de week is het vaker droog en stijgt de temperatuur iets. Komend weekend wordt het landinwaarts mogelijk 25 graden.

Vanochtend is er veel bewolking. De meeste buien trekken naar het oosten weg, maar vanuit het noordwesten volgen aan het einde van de ochtend nieuwe buien. Er waait een matige, aan zee krachtige, (noord)westenwind.

Vanmiddag neemt de noordwester verder toe en wordt in de kustgebieden hard, 7 Bft. Er trekt in hoog tempo een aantal buien van noordwest naar zuidoost over het land. Bij deze buien is kans op onweer. Tussendoor zijn er droge perioden en schijnt ook af en toe de zon. In het zuiden en zuidwesten schijnt de zon vaker dan de noordoostelijke helft van het land. Tijdens zonnige momenten ligt de middagtemperatuur rond 17 graden, in een bui is het enkele graden frisser.

Aan het einde van de middag en vanavond neemt de wind nog verder toe. In het noord(west)elijk kustgebied wordt de noordwestenwind stormachtig, 8 Bft. Op de Wadden, in Friesland, Groningen en het noorden en westen van Noord-Holland kunnen dan zware windstoten voorkomen tot circa 90 km/uur. Vooral de noordelijke helft van het land heeft dan ook te maken met enkele pittige regen- en onweersbuien. Bij deze buien is ook wat verder landinwaarts kans op zware windstoten tot 80 km/uur. In de zuidelijke helft van het land verloopt de avond rustiger en ook grotendeels droog. 

Aan het einde van de avond trekken de (onweers)buien naar Duitsland weg en neemt de wind ook geleidelijk wat af. Vannacht is het op een enkele bui in Noordoost-Nederland na droog en wisselend bewolkt. De minimumtemperatuur varieert van 13-14 graden aan zee tot circa 11 graden in het binnenland. De (noord)westenwind is aan zee (vrij) krachtig en in het Waddengebied eerst nog hard (7 Bft). 

Morgenochtend start op de meeste plaatsen droog. Er is vrij veel bewolking, waardoor de zon maar weinig te zien is. In de loop van de ochtend wordt de bewolking vanuit het westen dikker en tegen het middaguur kan het langs de westkust al wat regenen. De westenwind is veelal matig, in het Waddengebied nog (vrij) krachtig. 

Morgenmiddag gaat het op steeds meer plaatsen regenen. In het noorden wordt het mogelijk in de loop van de middag droger met eventueel ook wat zon. Ook in het westen neemt de kans op regen later in de middag af. Tijdens regen is het slechts 14-15 graden, maar op droge momenten wordt het circa 18 graden. De wind is matig en waait uit het westen tot zuidwesten. Aan zee is de wind vrij krachtig. 

Morgenavond is er vrij veel bewolking en is er nog een enkele bui mogelijk. In de nacht naar woensdag wordt het op de meeste plaatsen niet kouder dan 12 graden. Aan de westkust liggen de minima rond 15 graden.

Woensdag start met veel wolken en enkele buien. Later op de dag wordt het overwegend droog en schijnt ook af en toe de zon. Het wordt 19 graden op de Wadden tot lokaal 21 graden in het zuiden en oosten van het land. Hiermee is het iets warmer dan vandaag en morgen, maar nog altijd fris voor half augustus. Maxima van 21 graden in het noordwesten tot 24 graden in Limburg zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar 

Donderdag is er veel bewolking en kans op af en toe regen, al zullen er zeker ook droge perioden zijn. Het wordt ongeveer 20 graden bij een meest matige westenwind.

De dagen daarna gaat de temperatuur wat omhoog. Vrijdag wordt het 20 graden in Den Helder tot 23 graden in het zuidoosten. Zaterdag en zondag komt de temperatuur nog een beetje hoger uit en kan het landinwaarts regionaal 25 graden worden. Zaterdag heeft de beste papieren om een grotendeels droge dag te worden met ook behoorlijk wat zon. Op vrijdag en zondag is er een mix van zon, wolken en enkele buien.