Koel weekend, daarna flink warmer

08-07-2022 LEMMER – Vandaag trekt eerst veel bewolking over het noorden van het land. Later ontstaan in het zuiden veel stapelwolken die uit kunnen smeren tot uitgestrekte wolkenvelden, in Zeeland blijft het waarschijnlijk wel zonnig. Bij een matige noordwestenwind wordt het 17-23 graden. In het weekend is het geregeld bewolkt met vooral landinwaarts zaterdag lokaal een beetje regen, zondag valt een lokale bui. Met maxima rond 21 graden blijft het relatief koel voor juli. Na het weekend wordt het zonniger en warmer met landinwaarts zomerse temperaturen.

Vrijdag: vrijwel droog
Vanochtend laat de zon zich vooral in de zuidelijke helft flink zien. In het noorden houdt bewolking de overhand, maar het is wel zo goed als overal droog. Door de bewolking loopt de temperatuur in het noorden langzaam op, in het zuiden kan het kwik in de loop van de ochtend al stijgen naar waarden rond 20 graden. De noordwestenwind neemt toe en wordt veelal matig van kracht.

Vanmiddag ontstaan in het zuiden snel stapelwolken. Regionaal smeren deze uit tot uitgestrekte wolkenvelden. In het noorden blijven de wolkenvelden de overhand houden, alleen in Zeeland en delen van Zuid-Holland blijft het waarschijnlijk zonnig. De maxima komen uit tussen 17 graden op de Wadden tot regionaal 23 graden in delen van Brabant, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Door de matige noordwestenwind voelt het vooral in gebieden zonder zon een stuk frisser aan.

Vanavond verdwijnt de meeste bewolking en de wind neemt in kracht af. Vanuit het westen trekken wel dunne sluierwolken ons land binnen. In de loop van de nacht wordt de bewolking in het noordwesten weer wat dikker. Een beetje regen is dan niet uitgesloten. Landinwaarts kan in brede opklaringen nevel of wat mist ontstaan. De temperatuur daalt naar 15-16 graden onder bewolking en naar 10-13 graden in brede opklaringen.

Zaterdag: veel bewolking en koel
Zaterdag begint met name in het zuidoosten fris. Lokaal komt daar eerst ook nevel of een mistbank voor. In de loop van de ochtend is het al snel op de meeste plaatsen bewolkt. Uit dikke bewolking valt ook wat regen, maar droog weer heeft de overhand. Pas in de loop van de middag laat de zon zich vanuit het noordwesten op steeds meer plaatsen zien. Door hoge bewolking schijnt de zon niet heel fel. Door een matige, aan zee soms vrij krachtige noordwestenwind is het vrij koel met 16-23 graden.

Zondag: landinwaarts een bui
Zondag hebben we eerst met zonnige perioden te maken. In de loop van de ochtend neemt al snel de bewolking vanuit het westen toe. In het binnenland ontstaan juist stapelwolken, waarvan een enkel exemplaar uitgroeit tot een kortdurende regenbui. Gedurende de namiddag en avond lost steeds meer bewolking op of trekt langzaam naar het oosten weg. In de middag is het nog koel met 16-21 graden, zeker met een stevige noordenwind is het gevoelsmatig frisser. In de avond neemt de wind snel af.

Daarna: vooral landinwaarts zomers
Na het weekend weet warme lucht ons land weer te bereiken. Af en toe trekken wolkenvelden over ons land, maar over het algemeen zien we de zon vaak. Maandag wordt het 19 graden op de Wadden tot plaatselijk 26 graden langs de oostgrens. Dinsdag komt daar op veel plaatsen nog ruim 1 of 2 graden bij en woensdag kan het op de warmste plaatsen zelfs rond 30 graden worden. In het noordwestelijk kustgebied blijft de temperatuur wel achter met een aangename 21 tot 23 graden.

Na woensdag neemt de kans op warm weer juist wat af als de wind waarschijnlijk wat meer uit noordelijke richting waait. Vrijdag en in het weekend is de temperatuurverwachting onzeker door de nabijheid van gebieden met veel bewolking en buien. Afhankelijk van de hoeveelheid zon en de windrichting kan de temperatuur opnieuw ruim in de zomerse waarden uitkomen, maar beduidend koeler weer behoort ook zeker tot de mogelijkheden. De kans op zomerse temperaturen in het midden van het land is dan ongeveer 60% en de kans op temperaturen van 30 graden of hoger is met 25% een stuk kleiner.