Koophuizen aanzienlijk duurder binnen De Fryske Marren

14-01-2021 LEMMER – De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het bestaande segment steeg in het vierde kwartaal van 2020 naar 308.000 euro, een stijging ten opzichte van 2019 van maar liefst 18%. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 15%. Daarmee stegen de prijzen ongekend hard. In dit ‘coronajaar’ zijn er 2,6% minder koopwoningen bestaande bouw verkocht dan in 2019.

NVM-voorzitter Onno Hoes refereerde een jaar geleden aan het begrip woningnood om daarmee aan te geven dat naar de huidige maatstaven de overheid (wederom) een sterkere rol moet nemen in de planning van de woningbouw.

“Bijna alle politieke partijen hebben nu gelukkig veel aandacht voor dit maatschappelijke vraagstuk en het probleem erkend in hun verkiezingsprogramma’s. Goede voornemens zijn het begin, maar de woningmarkt schreeuwt om actie. We hebben écht een substantiële toename van het aantal woningen nodig, zodat ze betaalbaar blijven en mensen een passende woning kunnen betrekken”.

Vierde kwartaal 2020:
– Aantal verkochte woningen: 283 woningen
– Ontwikkeling verkopen ten opzicht van een jaar eerder -2,6%
– Gemiddelde verkoopprijs: 308 duizend euro
– Prijsontwikkeling t.o.v. een jaar eerder: 18%