Koude start, toenemende kans op regen

30-11-2020 LEMMER – De dag is koud en met lokale gladheid begonnen. Het is bewolkt met zeer lokaal lichte neerslag. In de middag en avond volgt meer regen vooruit het hele land. De maxima komen eind van de dag uit op 5-9 graden. Dinsdag is het onstuimig met veel wind en buien en is het iets zachter met 8-10 graden. De dagen daarna wordt het weer kouder. Woensdag wordt een droge dag, daarna is het licht wisselvallig.

De ochtend is koud begonnen met enkele graden vorst in de zuidoostelijke helft van het land. In het westen en noorden is het 0-3 graden boven het vriespunt. Het is bewolkt en in het noorden en westen valt lokaal lichte (mot)regen. Plaatselijk kan het glad zijn, vooral op bruggen en viaducten. De kans op gladheid verdwijnt vanochtend van het westen uit. Langs de oostgrens kunnen bruggen tot circa 11:00 uur glad zijn. In de loop van de ochtend volgt in het noorden en westen meer regen.

Vanmiddag trekt een regengebied van noordwest naar zuidoost over het land. Hierbij loopt de temperatuur langzaam op. Om 12:00 uur is het nog slechts 5 graden in Amsterdam tot 1 graad in Oost-Nederland. Om 17:00 uur is het 3-7 graden. De maximumtemperatuur wordt vanavond pas bereikt en komt uit op 10 graden vlak aan zee en 5 graden langs de oostgrens. De wind is vanmiddag matig en waait uit het zuidwesten. Aan zee draait de wind naar het westen en neemt toe tot (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Ook vanavond valt nog van tijd tot tijd regen. Later in de avond wordt de neerslag meer buiig met tussendoor droge momenten. De wind draait naar het noordwesten en is matig tot vrij krachtig. Aan zee wordt de wind krachtig tot soms hard (6-7 Bft.).

Vannacht is het wisselend bewolkt met soms felle buien. Vooral in de kustprovincies is kans op een klap onweer. Ook is het onstuimig met aan zee een harde noordwestenwind. In het noordelijk kustgebied kan de wind zelfs even stormachtig worden (8 Bft.) en is eind van de nacht kans op zware windstoten tot 90 km/uur. De minimumtemperatuur varieert van 7-8 graden vlak aan zee tot 4 graden in het oosten.

Morgenochtend start op veel plaatsen guur en buiig. Bij de buien is nog steeds een klap onweer mogelijk en ook hagel is niet uitgesloten. Er waait een stevige noordwestenwind. Landinwaarts is de wind matig tot vrij krachtig, aan zee is de wind veelal hard en op de Wadden af en toe stormachtig (8 Bft.). Op de Wadden en vlak aan de noordkust is aanvankelijk nog kans op zware windstoten tot 90 km/uur. In het oosten en zuidoosten van het land is het rustiger met een matige wind. Tijdens droge momenten is het 5-9 graden, maar in een felle bui kan het kwik zakken tot een graad of 2. In de tweede helft van de ochtend draait de wind van noordwest naar noord en neemt een beetje af.

Morgenmiddag neemt het aantal buien af en komt er meer ruimte voor de zon. De noord(west)enwind is matig, aan zee (vrij) krachtig. Met maxima van 8 graden in het oosten tot 10 graden vlak aan zee is het de warmste dag van de week.

Morgenavond is het wisselend bewolkt en op een lokaal buitje na droog. In de nacht naar woensdag koelt het af tot een graad of 4 en vooral landinwaarts kan mist ontstaan.

Woensdag wordt een droge dag met veel wolken. Landinwaarts kan de dag mistig beginnen en mogelijk houdt deze mist in de ochtend een tijd stand. De beste kansen voor wat zonneschijn zijn voor het zuidoosten van het land. Het wordt 6 graden in het oosten tot 8 graden in het westen en er waait een zwakke wind uit zuidelijke richtingen.

Ook donderdag krijgen we de zon niet of nauwelijks te zien. Uit de bewolking valt af en toe regen en waarschijnlijk verloopt de dag natter in de kustprovincies dan in de zuidoostelijke helft van het land. Het wordt 6-7 graden bij een meest matige wind uit het zuiden. Hiermee is de temperatuur heel normaal voor begin december.

De dagen daarna wordt het iets kouder met maxima van 4 graden in het noordoosten tot 6 graden in het zuiden en westen van het land. In de nachten ligt de temperatuur veelal rond of net boven het vriespunt. Het weerbeeld is licht wisselvallig. De neerslag zal meestal gewoon in de vorm van regen vallen, maar een keer kletsnatte sneeuw is zeker niet uitgesloten.