Koude winterdag met veel zon

21-12-2021 LEMMER – Na een plaatselijk mistige start schijnt de zon vandaag volop. Aanvankelijk vriest het op de meeste plaatsen en uiteindelijk loopt de temperatuur op naar +1 tot +3 graden. Ook morgen belooft een koude dag te worden met maximaal een graad of 1 en vooral in de ochtend wat mist. Gedurende de dag neemt de sluierbewolking toe en dat is een voorbode voor een weersverandering die op til is. Donderdag en vrijdag krijgen we namelijk grijs weer met wat regen en maxima tot 10 graden. Het weer met de kerstdagen is nog onzeker.

Vanochtend vroeg vriest het in vrijwel het hele land. In het binnenland ligt de temperatuur op veel plaatsen rond -5 graden en met die kou komen je muts, sjaal en handschoenen goed van pas. Op de meeste plekken breekt de zon goed door, maar plaatselijk is het grijs en mistig. Door de kou heeft zich rijp gevormd en dat levert prachtige plaatjes op. Een groot deel van de ochtend blijft het vriezen en tegen het middaguur is het op de meeste plekken 0 of +1 graad. Waar het lange tijd mistig blijft, ligt het kwik onder nul.

Vanmiddag belooft het prachtig weer te worden met veel zonneschijn en strakblauwe luchten. Ook op plekken waar het in de ochtend nog mistig was, breekt de zon door. Het wordt maximaal +1 tot +3 graden. Opvallend: ondanks de dooi blijft in de schaduw de hele dag rijp zichtbaar op het gras en planten. Er staat een zwakke oostenwind en af en toe valt de wind helemaal weg. Daardoor geeft het zonnetje wat extra warmte voor het gevoel. Wanneer de zon ondergaat, komt de temperatuur al snel onder nul uit.

Vanavond blijft het helder en kun je de volle maan en de sterren goed zien. Er staat nauwelijks wind en dat betekent dat de temperatuur flink onderuit gaat. Rond 21:00 uur is het in het binnenland plaatselijk al -5 graden.

Komende nacht daalt de temperatuur verder naar -3 tot -7 graden. In het zuiden en oosten kan het lokaal 8 graden vriezen. Op verschillende plaatsen ontstaat mist en opnieuw vormt zich rijp. Vooral op bruggen kan het glad worden, maar op de meeste plaatsen blijft gladheid uit.

Morgenochtend ligt de temperatuur in het hele land onder nul met -3 tot -8 graden. Daarbij is het regionaal grijs en mistig. Gedurende de ochtend lost de mist langzaam op, maar plaatselijk kan dat tot de middag duren. Wanneer de zon eenmaal doorbreekt belooft het prachtig weer te worden, maar het is niet zo zonnig als dinsdag. Dat komt omdat er dunne sluierwolken over het land trekken.

Morgenmiddag verdwijnt de mist op de laatste plekken en is er een mix van zon en sluierwolken. In de loop van de middag wordt de sluierbewolking in het noordwesten en noorden dikker en dat levert een mooie zonsondergang op. Het blijft droog en de temperatuur loopt op naar 0 tot +1 graad. Op een enkele plek blijft het de hele dag vriezen en is sprake van een zogenaamde ijsdag.

Met deze temperaturen is het koud voor de tijd van het jaar. Normaal wordt het eind december maximaal 5-7 graden. De wind is vandaag zwak en komt uit het zuidoosten. Het waait net wat harder dan dinsdag en in combinatie met de lagere temperaturen en sluierwolken voelt het dan ook duidelijk kouder aan.

Morgenavond neemt de bewolking vanuit het westen verder toe, maar door deze sluierwolken is nog wel een waterige maan te zien. De minima worden al aan het eind van de avond bereikt met -1 tot -4 graden. Gedurende de nacht loopt de temperatuur op naar waarden rond het vriespunt. Aan het eind van de nacht maakt het noorden kans op een spatje regen, maar veel stelt dat niet voor. Omdat de wegdektemperaturen onder nul liggen kan een beetje regen wel gladheid veroorzaken.

Donderdag wordt het heel ander weer dan dinsdag en woensdag. Bewolking heeft de overhand en af en toe kan er wat lichte regen vallen. Mogelijk leidt dit in de ochtend tot verraderlijke gladheid door ijzel. De kans op regen is het grootst in het noorden. Soms breekt een waterig zonnetje door en de meeste zon is voor het zuiden. De temperatuur loopt gedurende de dag op en de maxima worden pas in de avond bereikt. In de middag is het nog 4 graden in het Groningen tot 7 in Zeeland, terwijl de temperatuur in de avond oploopt naar 7-9 graden. Er waait een matige zuidwestenwind.

Vrijdag verloopt zacht met veel bewolking. Af en toe kan er wat regen vallen, maar een groot deel van de tijd blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 8-10 graden. Ook op kerstavond is de winter ver te zoeken met een vergelijkbaar weertype.

De zachte kerstavond is niet direct een voorbode voor een zacht verloop van kerst als geheel. Zaterdag, eerste kerstdag, komt de grens van zachte en koude lucht boven ons land te liggen en dat levert neerslag op. Waar die grens precies komt te liggen, bepaalt hoe zacht of koud het wordt en of we ook winterse neerslag krijgen. De kans op (natte) sneeuw en lage temperaturen is het grootst in het noorden. Op dit moment is de kans heel klein dat ook het zuiden in de koude lucht terecht komt en waarschijnlijk is het daar dus gewoon zacht met af en toe regen.

Zondag, tweede kerstdag, blijft het weerbeeld onzeker. Sneeuw is vooral in het noorden niet uitgesloten. Afhankelijk van de positie van de grens tussen zachte en koude lucht loopt de middagtemperatuur uiteen van 0 tot +10 graden. Na het kerstweekend houdt dit onzekere weerbeeld aan.