Kuipers dringt aan op twee kinderhartcentra’s

16-01-2023 GRONINGEN – De vier UMC’s (Universitair Medisch Centra) krijgen van minister 2,5 maand om zelf te beslissen waar de 2 gespecialiseerde hartzorg centra’s moeten komen. Als ze er onderling niet uit kunnen komen dan kiest Kuipers zelf.

De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) gaf echter vorig jaar nog aan dat het sluiten van hartcentra’s een “onwenselijk” om “onomkeerbare stap” zou zijn. Volgens Kuipers moeten de uiteindelijke locaties “kunnen rekenen op draagvlak in het veld” en is daarom wenselijk dat de ziekenhuizen er onderling zelf uitkomen.

De discussie over de ziekenhuizen is al jaren een onderwerp van discussie. Een concentratie van de zeer gespecialiseerde behandeling van complexe hartproblemen bij kinderen kan de beste gespecialiseerde behandeling opleveren. Naar het schijnt zijn er inmiddels tientallen rapporten waarin diezelfde conclusie wordt getrokken.

Volgens Kuipers spelen tal van belangen, die soms zelfs het belang van de patiënt de beste kansen om te overleven met een goede kwaliteit van leven lijken te verdringen. Hij roept dan ook op aan alle partijen de handen ineen te slaan.