LTO: ‘Meer focus op roofdieren bij weidevogelbeheer’

11-02-2021 LEMMER – Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de initiatiefnota ‘Weidse blik op weidevogels’ van het Tweede Kamerlid Maurits von Martels van het CDA. Daarbij wordt sterk ingezet op predatiebeheer en een hogere vergoeding om weidevogelvriendelijk boerenlandschap te stimuleren. LTO Nederland is positief over het initiatief. 

LTO wijst op het belang van vrijwilligheid. Draagvlak bij boeren en voldoende vergoedingen bepalen of het plan van Von Martels kan slagen, stelt de landbouworganisatie. Voor boeren die zich inzetten voor weidevogelbeheer is het frustrerend  als hun inspanningen teniet worden gedaan door roofdieren.

De drie grootste bedreigingen voor de weidevogel zijn de marter, vos en de rondzwervende huiskat, stelt LTO. De organisatie vindt het daarom een goede zaak dat in de initiatiefnota wordt gefocust op predatorenbeheer.

De beheersmaatregelen voor weidevogelbeheer drukken op de opbrengsten die een boer van een hectare grasland haalt. Voldoende financiële vergoeding voor de inkomstenderving is een belangrijke voorwaarde voor boeren om bij te kunnen dragen aan weidevogelbeheer.