Mediaş introduceert internationaal afvalproject ‘Schone Stad’ op Roemeense scholen

24-01-2022 LEMMER – Stichting De Fryske Marren – Mediaş heeft afgelopen week het internationale afvalproject ‘de Schone Stad’ geïntroduceerd op de scholen in Roemenië. De inhoud van het project bestaat uit het stimuleren van afval scheiden én kennismaken met de verschillende culturen in de gemeenten De Fryske Marren/Súdwest Fryslân en het Roemeense Mediaş. Sint-Nykster Marieke de Vries-Steneker is betrokken bij dit project.

Met het project ‘Schone Stad’ leren de leerlingen over een schoon milieu, afval scheiden en circulaire economie. Dit project is door Stichting DFM – Mediaş opgestart. Door NME ‘GroenDoen’ is een lessenplan geschreven. Dit plan wordt in zowel Nederland als Roemenië uitgevoerd op de basisscholen. Hierbij gaan leerlingen informatie met elkaar uitwisselen en leren zo over elkaars cultuur en afvalverwerking. Twintig klassen van verschillende scholen in beide Friese gemeenten en twintig scholen uit Mediaş doen mee aan dit project.

De projectgroep, bestaande uit Durk Durksz, Dries Onclin, Machteld Visser en Marieke de Vries – Steneker hebben afgelopen week een bezoek gebracht aan Mediaş. Naast een bezoek aan het gemeentehuis, “Phoenix Speranta’ en de afvalverwerker Eco-sal, hebben ze verschillende scholen bezocht. Hierbij spraken ze met de docenten en werden er experimenten gedaan door leerlingen, waarbij ‘leare troch it te dwaan’ centraal stond. Het project start in maart op de scholen in beide landen.

In kader van dit uitwisselingsproject met onze zusterstad Mediaş in Roemenië is eerder al de veegauto geschonken.