Meerdere IBR-gevallen in klein gebied in noorden van Nederland

13-01-2023 LEMMER – Het jaar 2022 was voor de IBR-bestrijding (Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis of koeiengriep) in Nederland een zeer gunstig jaar. Er waren slechts 12 tankmelkomslagen op vrije melkveebedrijven en maar 7 bedrijven waarbij via positieve neusswabs het IBR-virus werd aangetoond. Echter, sinds kerst zijn in korte tijd in een klein gebied zes melkveebedrijven in het noorden van Nederland hun IBR-vrije status verloren. Op drie bedrijven waren er positieve neusswabs met duidelijke symptomen en sterfte van volwassen koeien. Het blijkt een ongewoon virulente uitbraak, waarbij lokale verspreiding via erfbetreders zeer aannemelijk is.

Het is belangrijk alert te zijn op symptomen van IBR en bij twijfel altijd direct de dierenarts te bellen. Op bedrijven met voor IBR de status ‘vrij’ of ‘onverdacht’ schrijven de protocollen voor statusbeheer voor om neusswabs te nemen en deze in te sturen naar Royal GD voor IBR-virusonderzoek. Ook op vaccinerende bedrijven of vleesveebedrijven zonder status, maar met wel met klinische verschijnselen, is het belangrijk om tot een diagnose te komen. De uitslag volgt meestal binnen één werkdag.

Het is belangrijk om extra op hygiënemaatregelen te letten om versleep tussen buurt- en contactbedrijven te voorkomen. Ook is het goed om kennis van uitbraken met erfbetreders in hetzelfde werkgebied te delen. Zij kunnen maatregelen nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Tijdens bezoeken op uitbraakbedrijven die GD-dierenartsen de afgelopen jaren uitvoerden, bleek dat dit soort informatie mondjesmaat wordt gedeeld.

Vaccinatie is een belangrijk hulpmiddel om verdere verspreiding te voorkomen.