20-12-2021 LEMMER – De wettelijke regeling voor meerderjarige inwonende kinderen is op de schop gegaan. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft aangegeven dat woningcorporaties de mogelijkheid krijgen om volwassen kinderen een tijdelijk huurcontract aan te bieden van maximaal twee jaar. Omdat een wettelijke regeling hiervoor tijd vergt, heeft de minister in een gedragscode voor verhuurders vastgesteld hoe zij deze jongvolwassenen moeten helpen met huisvesting.
Daarnaast is er ook een traject voor maatschappelijke ondersteuning, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Jongvolwassenen die hun hurende ouders verliezen, kunnen in een lastige situatie komen omdat zij niet zomaar het huurcontract van hun ouders kunnen ‘erven’. In de meeste gevallen moeten ze dan ook binnen twee maanden na het overlijden van hun ouders het huis uit. Naar schatting gaat het jaarlijks om enkele tientallen mensen.
Jongvolwassenen die hun ouders verliezen moeten zich kunnen richten op het verwerken van het verlies. Dankzij deze afspraken kunnen zij langere tijd in de ouderlijke woning blijven wonen en hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun woonsituatie. Dat geeft meer rust en komt ten goede aan het rouwproces. De minister geeft aan blij te zijn met de verhuurders en afspraken die ze met hun heeft kunnen maken.