Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer wijzen op corona maatregelen

18-10-2020 LEMMER – Even buiten uitwaaien, genieten, bewegen en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is dat voor veel mensen heel belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft: geef elkaar de ruimte, vermijd drukte en blijf thuis bij griep- en verkoudheidsklachten.

Richtlijnen
Je bent van harte welkom in onze natuurgebieden! Wel vragen we je om de toegangsregels en onderstaande maatregelen in acht te nemen:

  • Vermijd drukke plekken en tijdstippen. Zie je dat het ergens druk is, ga dan ergens anders heen. 
  • Geef elkaar de ruimte en houd altijd anderhalve meter afstand van elkaar.
  • Kom niet in groepen groter dan vier personen die ouder zijn dan 12 jaar en niet tot één huishouden behoren. 
  • Zoek nabijgelegen natuur op om onnodige reisbewegingen te voorkomen. 
  • Laat papieren zakdoekjes en ander afval niet achter in de natuur.
  • Volg de aanwijzingen op borden, posters en van de boswachters ter plekke op.
  • Ben je verkouden of heb jij of een gezinslid koorts of last van benauwdheid, blijf dan thuis.

De maatregelen rondom corona kunnen dagelijks veranderen. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws en richtlijnen. 

Activiteiten 
Alle georganiseerde excursies en activiteiten zijn tot en met 11 november afgelast in verband met de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Dat geldt ook voor kinderactiviteiten, met uitzondering van reeds geboekte kinderfeestjes. Iedereen die voor deze periode een excursie of andere activiteit heeft geboekt, ontvangt hierover een mail en krijgt het betaalde bedrag zo spoedig mogelijk teruggestort. 

Bezoekerscentra en andere recreatieve voorzieningen
De bezoekerscentra, monumenten en vakantiehuisjes blijven open, waar mogelijk geldt dit ook voor andere recreatieve voorzieningen zoals uitkijktorens. Ook hier gelden de corona-richtlijnen van de overheid, inclusief het dragen van mondkapjes in binnenruimtes (daar vallen overdekte ruimtes zoals uitkijktorens ook onder). Het kan voorkomen dat we voorzieningen sluiten bij grote drukte of andere onverantwoorde situaties. Vergaderlocaties zijn gesloten. Dat geldt ook voor horecapunten, al bieden sommige horecagelegenheden afhaalmogelijkheden. 

Afsluitingen en maatregelen bij Natuurmonumenten
Om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen, zijn op diverse plekken in het land uitkijktorens en parkeerplaatsen gesloten, geldt eenrichtingsverkeer op smalle paden of worden andere maatregelen getroffen. Houd ter plekke de informatievoorziening via posters en borden in de gaten en volg de aanwijzingen op. Voor het betreden van recreatieve voorzieningen binnen, zoals uitkijktorens, bezoekerscentra en te bezoeken gebouwen in onze gebieden, geldt het dringende advies om een mondkapje te dragen.