Neerslag vanuit het noordoosten

06-01-2021 LEMMER – Het is overwegend bewolkt en vanuit het noordoosten neemt de kans op neerslag geleidelijk toe. Daarbij is vanavond en komende nacht vooral in het oosten kans op natte sneeuw. Mogelijk wordt het in de hoge gebieden wit. Ook komende dagen hebben we met neerslag te maken, waarbij er voornamelijk wat lichte regen of motregen valt. Met 1-4 graden is het koud voor de tijd van het jaar. In het weekend wordt het droog met wat zon.

Vanmiddag is het grijs en breidt een gebied met neerslag zich langzaam over het noorden en oosten uit. In het binnenland valt daarbij af en toe lichte regen of natte sneeuw en bij lage neerslagintensiteiten motregen. In de kustregio’s van Friesland en Groningen valt waarschijnlijk gewoon regen. Daarbij is het waterkoud met tijdens neerslag temperaturen van 1 à 2 graden. In de rest van het land wordt het 2-3 graden en in Zeeland kan het 4 graden worden.

Ook in het zuidoosten is kans op een beetje lichte regen en in de heuvels natte sneeuw. Elders in het zuiden en in het midden blijft het tot de avond droog. In het zuidwesten stijgt in de loop van de middag de kans op een regenbui. De wind is zwak en draait naar het noorden tot noordwesten. Op de Wadden waait het matig tot vrij krachtig.

Vanavond valt af en toe lichte neerslag. Op veel plaatsen gaat het gewoon om (mot)regen en soms ook natte sneeuw. In het oosten valt voornamelijk natte sneeuw. Mogelijk kleurt het in hoge gebieden zoals de Sallandse Heuvelrug wit, maar een mooi pak sneeuw verwachten we niet. In het zuiden blijft het een groot deel van de avond overwegend droog en volgt in de nacht pas meer neerslag.

Komende nacht blijft het bewolkt met af en toe lichte neerslag. In het binnenland valt daarbij een beetje natte sneeuw en kan het in de hooggelegen delen zoals het Montferland en de Limburgse heuvels wit kleuren. Langs de westkust neemt de buiigheid toe en kan het soms flink plenzen. Ook daar is bij fellere buien kans op natte sneeuw. Het koelt af naar 0 tot +1 graad in het binnenland en naar +1 à +2 graden in de kustgebieden. Op plekken waar de sneeuw blijft liggen kan het glad zijn. Elders blijft de wegdektemperatuur vanwege de bewolking boven het vriespunt en wordt het niet glad.

Morgenochtend is het grijs, flink nevelig en druilerig met af en toe lichte regen of motregen en in het binnenland ook natte sneeuw. In het zuidwesten is kans op felle buien, waarbij het flink kan regenen en ook natte sneeuw mogelijk is. Gedurende de ochtend loopt de temperatuur langzaam op en neemt de kans op natte sneeuw in het hele land steeds verder af.

Morgenmiddag blijft het bewolkt weer met af en toe lichte regen of motregen. Mogelijk valt in de hoge delen nog wat natte sneeuw, maar veel stelt het allemaal niet voor. Het wordt 2 tot 4 graden. In de Limburgse Heuvels en langs de Duitse grens in het oosten en noordoosten blijft het kwik net onder 2 graden. Door de neerslag en de zwakke tot matige noordwestenwind voelt het waterkoud aan. Langs de westkust is de wind vrij krachtig tot krachtig en ligt de gevoelstemperatuur ruim onder het vriespunt.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag blijft het van tijd tot tijd licht regenen of motregenen. In het westen en zuidwesten regent het af en toe stevig. In het oosten en zuidoosten neemt de kans op natte sneeuw weer toe, maar wit wordt het hoogstens in de heuvels. De temperatuur daalt naar +1 tot +3 graden in het binnenland en +4 graden in de kustgebieden.

Vrijdag neemt de neerslag overdag steeds verder af en wordt het op veel plaatsen overwegend droog. Enkele buien blijven verspreid over het land nog wel mogelijk en in de Limburgse heuvels is kans op natte sneeuw. De maximumtemperatuur komt uit op 2 tot 5 graden. Het weerbeeld laat aanvankelijk veel bewolking zien, maar geleidelijk kan de zon doorbreken. De wind is noordelijk en zwak tot matig van kracht.

In de nacht naar zaterdag kan het opklaren en wanneer het opklaart koelt het gelijk flink af. Tijdens opklaringen daalt het kwik naar -1 tot -2 graden. Daardoor is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Ook is kans op mist. Wanneer het bewolkt blijft ligt de temperatuur 1 à 2 graden boven het vriespunt.

Zaterdag kan het regionaal grijs en mistig zijn en deze mist is mogelijk hardnekkig. Verder laat het weerbeeld wolkenvelden en zonnige momenten zien. Het blijft waarschijnlijk droog, al maken het noordwesten en noorden nog wel kans op een bui. De maxima komen uit op 1-4 graden en daarmee blijft het koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het begin januari 5-7 graden. In gebieden waar het lange tijd mistig blijft, ligt de temperatuur rond het vriespunt.

Ook zondag is regionaal kans op hardnekkige mist, maar regionaal kan de zon doorbreken. Aanvankelijk is het rustig weer met weinig wind, maar in de loop van de dag neemt de wind toe. Na een koude nacht met tijdens opklaringen een aantal graden vorst en lokaal zelfs minima van -5 graden, loopt het kwik overdag op naar 1 tot 3 graden. Bij hardnekkige mist blijft het licht vriezen.

De dagen daarna neemt de kans op zachter weer toe met normale temperaturen van circa 6 graden. Daarbij wordt het wisselvallig met geregeld regen en maar weinig zon.