Niet bruisende burgerparticipatie

11-05-2021 JOURE – Het leeft in Joure, it Brusplak, het bruist zeker om dit nieuwe sociaal en cultureel centrum. Al voor dat het er daadwerkelijk is, zorgt het al voor zoveel ophef. In januari 2020 is er een draagvlakonderzoek gedaan en daarmee zou je toch denken dat er ook draagvlak is onder de bewoners.

Het draagvlakonderzoek is destijds gedaan onder sociale en culturele organisaties en daaruit bleek dat er voldoende draagvlak is voor het nieuwe sociaal en cultureel centrum. Dit lijkt mij eigenlijk ook wel logisch, want wie wil nu niet gebruik van een mooie oefenruimte of ruimte om op te treden in plaats van in een koud en oud evenementenhal gaan oefenen. Natuurlijk zijn deze organisaties voor een nieuw onderkomen.

We willen in de buurt graag dat er activiteiten worden georganiseerd en lekker op de fiets of lopend naar een theatervoorstelling of muziekoptreden toe gaan en natuurlijk niet naar Heerenveen of Sneek toe moeten. In onze eigen gemeente, in ons eigen dorp Joure, willen we ook iets hebben om trots op te zijn.  Er is genoeg enthousiasme van mensen die mee willen denken en helpen met deze nieuwe mogelijkheid, van personen binnen de verenigingen die er gebruik van mogen maken. Echter draait het niet alleen om deze personen, maar ook om andere burgers die er vooral last van krijgen.

De afgelopen tijd zijn er diverse digitale informatiebijeenkomsten geweest over de scenario’s waar it Brusplak zou moeten komen. Echter waren deze bijeenkomsten een eenrichtingsverkeer, waarbij belanghebbenden, initiators kwamen met hun plannen. Vragen konden er gesteld worden via whatsapp, maar van gehoor en wederhoor was geen sprake. Uit het onderzoek kwam dat locatie de Stuit de beste papieren zou hebben, al schijnen hier toch ook bezwaren te zijn aangetekend, door het adviesbureau. Blijkbaar wegen deze toch niet op tegen alle voordelen. Je zou denken dat in een gemeente waarin men bezig wil zijn met burgerparticipatie, men ook de omwonenden vraagt wat zij er van vinden.

Nee, ze worden geïnformeerd en er is geen draagvlak onderzoek geweest onder de omwonenden. Wat is dit dan voor een schijnpolitiek, wat is dan in deze burgerparticipatie? Bewoners die nu de media opzoeken of pamfletten op hun raam hangen, is dit een burgerinitiatief dat jullie als gemeente zoeken? Locatie de Stuit is al een zeer drukke plek met meerdere scholen en veel verkeer. In het verleden is er ook al door het onderwijs aangeven dat de E.A. Borgerstraat een te drukke straat is. Een straat waar er veel verkeer is, waar geen zebrapad is, waar te weinig parkeerplek is en de bussen ook nog eens hard rijden. Het lijkt erop dat nu de gedachte is, laten we het hier nog bruisender maken i.p.v. een plek iets buiten de Joure te zoeken. Natuurlijk kun je nooit iedereen tevreden stellen, maar gemeente u moet beter communiceren met de burgers die er mee te maken hebben. Niet over hen denken, maar mee laten denken, als u echt voor burgerparticipatie bent.

Vrouwtje-hak-op-tak