Noord-Nederland presenteert aanpak Leven Lang Ontwikkelen aan staatssecretaris Wiersma (SZW)

29-12-2021 LEMMER – Op maandag 13 december nam Noord-Nederland staatssecretaris Dennis Wiersma (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en directeur-generaal Werk Stan Katee mee op een digitale reis door de drie noordelijke provincies. Noord-Nederland liet zien hoe de regio samenwerkt aan scholing, de arbeidsmarkt en Leven Lang Ontwikkelen.

Het aantal banen in Noord-Nederland groeit maar vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zijn niet in evenwicht. Er blijven nog teveel mensen aan de kant staan. De regio heeft een oplossing ontwikkeld die werkt. Vakbonden, werkgevers, onderwijs en overheden bundelen op grote schaal de krachten om een gezonde, passende arbeidsmarkt te maken voor de toekomst. Dit is wat Noord-Nederland liet zien aan de staatssecretaris tijdens het werkbezoek.

Tijdens het werkbezoek werd er ook gesproken over sectoren waarin het nu moeilijk is om personeel te vinden. Omscholing en bijscholing zouden hier een groot verschil kunnen maken. “Als er een moment is om mensen aan het werk te helpen, dan is het nu,” zei staatssecretaris Wiersma hierover. Gerrit van der Veen, vanuit de RMT’s: “Elkaar kennen, vertrouwen en relaties bouwen is net zo belangrijk als een regeling. We zijn echt aan het leren. Je ziet dat er nu serieuze snelheid ontstaat.”

Noord-Nederland vroeg tijdens het werkbezoek om ruimte voor regionale maatregelen die het mogelijk maken passend werk te creëren voor alle inwoners, en het wisselen tussen sectoren makkelijker maken. De regio wil vanaf het begin betrokken worden bij LLO beleid, zodat de regionale context al direct wordt meegenomen. Er zijn veel landelijke regelingen, maar deze staan de regionale aanpak soms in de weg. Ten slotte vroeg Noord-Nederland om ruimte te creëren in wetgeving en financieringsmiddelen om zo extra werkgelegenheid te scheppen voor mensen die niet binnen de huidige kaders vallen.