Normaal zomerweer

14-07-2022 LEMMER – De temperatuur doet de komende dagen tijdelijk een stapje terug. Vandaag wordt het, bij flink wat zon, 20 tot 26 graden, morgen is het maximaal 20 tot 23 graden. De zon schijnt dan geregeld, maar is er is kans op een enkele bui. In het weekend blijft het droog en loopt het kwik weer op. Zondag is het 22 tot 27 graden. Na het weekend wordt het zeer warm met dinsdag maxima tot lokaal 36 graden.

Vanochtend: perioden met zon
In het zuiden van Limburg is het bewolkt en daar is kans op een spatje regen. In de rest van het land schijnt vanochtend de zon flink. In de loop van de ochtend neemt ook in het noorden en midden de bewolking geleidelijk toe. Er staat maar weinig wind en het warmt snel op. Om 11:00 uur is het van noord naar zuid 18 tot 22 graden.

Vanmiddag: meer wolken, noordoosten een bui
Tijdens de middaguren is er een mix van zon en wolkenvelden. Het is op veruit de meeste plaatsen droog, maar later vanmiddag is in het Waddengebied en ook in het uiterste noordoosten een enkele bui niet helemaal uitgesloten. De wind waait uit het noordwesten en neemt toe naar matig, in het noordelijk kustgebied en bij de Waddeneilanden is de wind vrij krachtig, windkracht 5. De temperatuur loopt op naar 20 tot 22 graden in het noorden en westen en naar 23 of 24 graden in het midden en oosten. Ten zuiden van de grote rivieren wordt het 25, lokaal 26 graden.

Vanavond: brede opklaringen
De zon schijnt vanavond nog een aantal uur flink, alleen in het noordoosten komt meer bewolking voor met lokaal nog een bui. Het is dan ook een heerlijke avond voor een wandeling. Tegen 22:00 uur gaat de zon onder en tegen die tijd is het afgekoeld naar 14 graden in het noorden en naar 18 in het zuiden.

Vannacht: frisse nacht
Komende nacht is het op veel plaatsen helder. In het uiterste noorden is nog een lokale bui mogelijk. De westen- tot noordwestenwind neemt af naar zwak en de temperatuur daalt flink. In het binnenland kan het afkoelen naar 8 tot 10 graden. In het westen wordt het niet kouder dan 10 tot 12 graden. Het is dan ook een prima nacht om de ramen open te zetten en om de frisse lucht in huis te halen.

Morgenochtend: noorden een bui
Morgenochtend schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en in het noorden komt het tot een enkele bui. Elders blijft het over het algemeen droog. De temperatuur loopt weer snel op en rond koffietijd is het van noord naar zuid 16 tot 18 graden. De wind waait uit het noordwesten en is zwak tot hooguit matig van kracht.

Morgenmiddag: wolkenvelden
In de middag is in het noorden nog een bui mogelijk, maar geleidelijk is het overal droog. Er zijn vrij veel wolkenvelden, maar vooral in het zuidwesten schijnt ook de zon. Er waait een zwakke tot matige noordwestenwind en de temperatuur loopt op naar 20 tot 23 graden. De hoogste temperaturen zijn voor het zuiden. Voor de tijd van het jaar is dit iets onder de norm die geldt voor half juli.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag: in het noorden een bui
Met name over het noorden van het land trekken nog enkele buien. Elders blijft het droog en schijnt nog enige tijd de zon. Het koelt af naar 15 tot 18 graden rond zonsondergang. In de nacht naar zaterdag valt landinwaarts een bui, elders is het droog en vanuit het noorden klaart het op. De temperatuur daalt naar 10 tot 13 graden.

Zaterdag: perioden met zon
De eerste dag van het weekend, zaterdag, schijnt geregeld de zon. In het noordoosten is een lokale bui mogelijk, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Er waait een zwakke tot matige noorden- tot noordwestenwind en het wordt 19 graden in het noorden, 21-22 graden in het midden en 24, lokaal 25 graden in het zuiden van het land.

Zondag: enkele graden warmer
De tweede dag van het weekend, zondag, zijn er flinke perioden met zon. Het blijft overal droog en er staat over het algemeen weinig wind. De temperatuur is weer wat hoger en loopt op naar 22 graden in het noorden en naar 24-25 graden in het midden van het land. Ten zuiden van de grote rivieren loopt het kwik op naar 26-27 graden.

Volgende week: enkele dagen tropisch
Maandag en dinsdag schijnt de zon flink en is het droog. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en daarmee wordt zeer warme lucht aangevoerd. Maandag loopt het kwik op naar 27 graden in het noorden en naar 32, lokaal 33 graden in het zuiden. Op de Waddeneilanden wordt het maximaal een graad of 26.

Dinsdag wordt het nog warmer en is het overal, met uitzondering van de Waddeneilanden, tropisch warm. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant en Limburg kan het 36 graden worden. Op veruit de meeste plaatsen is het 31 tot 34 graden. Op de Waddeneilanden is het maximaal 28-29 graden.

Vanaf woensdag: minder warm
Woensdag draait de wind naar het zuidwesten en stroomt iets minder hete lucht over het land uit. In het westen wordt het 27 tot 29 graden, landinwaarts stijgt het kwik nog naar tropische waarden van 30 tot 33 graden. De dagen daarna koelt het langzaam verder af en eind volgende week is het 22 tot 27 graden. Het weerbeeld laat geregeld de zon zien, maar er zijn ook wolkenvelden. Mogelijk komt het tot een bui, maar over het algemeen blijft het droog.