Ongeveer 2700 schademeldingen uit de land- en tuinbouw

27-02-2022 LEMMER – Het aantal schademeldingen van schades uit de land- en tuinbouw als gevolg van de stormen Dudley, Eunice en Franklin bij een agrarische verzekeraar komt deze week uit rond de 2.700. Nog steeds komen er meldingen van schade binnen. Ruim 1.700 meldingen kwamen uit de landbouw en bijna 1.000 uit de glastuinbouw.

Het grote aantal schades vraagt meer herstelcapaciteit dan er direct beschikbaar is. Zo komen kassenbouwers uit het buitenland terug om te helpen bij de herstelwerkzaamheden in Nederland. Vertraging in het herstel van kassen beïnvloedt het kasklimaat en leidt tot meer schade aan gewassen.

Daar waar mogelijk zijn in de glastuinbouw al verschillende noodwanden geplaatst. Ook wordt er hard gewerkt om kasruiten te vervangen en kassen dicht te krijgen. Waar de voorraad ruiten onvoldoende is wordt gerepareerd met noodreparatiesets en gezocht naar andere, tijdelijke en provisorische oplossingen.

In andere sectoren in de land- en tuinbouw  worden beschadigde gebouwen dichtgemaakt met noodwanden en dakplaten tot aannemers en herstelbedrijven het vaak al wel  ingeplande definitieve herstel uitvoeren. Bijzondere situaties zijn er bij loodsen met opslag van producten die op temperatuur moeten blijven. Met dakplaten en isolatiemateriaal van de bouwmarkt wordt tijdelijk herstel uitgevoerd. 

Alle 2.700 meldingen zijn inmiddels beoordeeld. Bij het behandelen van schades wordt geselecteerd op urgentie. Nog niet alle verzekerden met schade zijn teruggebeld of bezocht. Daar heeft de verzekeraar de komende weken nog voor nodig.