Onstuimig weer met zware windstoten

21-10-2021 LEMMER – Vanochtend is het onstuimig met buien en veel wind. Langs de westkust komen zware windstoten voor. Later op de dag zijn de zwaarste windstoten voor de noordwestelijke- en noordelijke kustgebieden. Met buien en maximaal 12 graden is het guur. Ook vrijdag wordt een buiige dag met vooral in de kustgebieden veel wind, maar het weekend verloopt rustiger en grotendeels droog.

Vanochtend trekken in hoog tempo buien over het land. Er waait een stevige (noord)westenwind. Aan zee waait het hard tot soms stormachtig en komen zware windstoten voor.

Vanmiddag is er een mix van wolken, zon en talrijke buien. Vooral in het westen en noorden is hierbij kans op onweer. Tussen de buien door wordt het circa 12 graden, maar door de wind voelt het kouder aan. De noordwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig in het binnenland en hard tot soms stormachtig aan zee. Ook neemt de kans op zware windstoten weer toe. In het hele land is kans op windstoten tot 75 km/uur en in de kustprovincies tot 90 km/uur. Bij een enkele felle bui kan de wind nog iets forser uithalen. 

Vanavond neemt de wind geleidelijk af, maar het noorden en ook de kust van Noord-Holland houden tot ver in de avond kans op zware windstoten. Ook trekt nog een aantal buien over vooral de noordelijke helft van het land. 

Vannacht is het op veel plaatsen droog en zijn er brede opklaringen. Later in de nacht is vooral in de noordelijke helft van het land weer kans op enkele buien. Aan de kust wordt het niet kouder dan een graad of 8. In het binnenland koelt het af naar 4-6 graden. Ook neemt in de loop van de nacht de wind weer wat toe met in het noordelijke kustgebied eind van de nacht een harde tot stormachtige wind met kans op zware windstoten. 

Morgenochtend is het vooral in de kustprovincies weer flink onstuimig. De (noord)westenwind is hard tot soms stormachtig en in het noorden en langs de westkust is kans op zware windstoten tot zo’n 80 km/uur. Buien zijn ook weer van de partij en trekken in rap tempo van noordwest naar zuidoost over het land. Om 9:00 uur is het 6-10 graden, maar de wind maakt het, vooral in het noorden en westen, guur.

Morgenmiddag is er een mix van zon, wolken en buien. In de loop van de middag wordt het vanuit het noorden droger met brede opklaringen. Het zuiden houdt de hele middag buien. Tussen de buien door wordt het maximaal 11 graden. Tijdens een felle bui zakt het kwik naar een graad of 6. De westen- tot noordwestenwind neemt geleidelijk wat af, maar vlak aan de kust en in het noorden blijft het de hele middag onstuimig.

Morgenavond is het op een paar buien in Zuid-Nederland na droog en zijn er opklaringen. In de nacht neemt de bewolking wat toe en zijn vooral in de kustprovincies weer enkele buien mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond 6 graden. 

Zaterdag is in de ochtend kans op een lokaal buitje. In de middag blijft het vrijwel overal droog. Er is veel bewolking en af en toe ruimte voor de zon. Het wordt een graad of 13 en er waait een zwakke tot hooguit matige zuidwestenwind. Doordat het veel minder waait dan vandaag en morgen is het zaterdagmiddag aangenaam weer voor buitenactiviteiten.

Zondag belooft een droge dag te worden. Er is een afwisseling van wolken en zon en waarschijnlijk is het in de zuidoostelijke helft van het land zonniger dan in het noorden en westen. Met veel zon kan het in Brabant en Limburg 15 graden worden. Elders blijft het kwik steken op 11-13 graden. De wind is overwegend matig en waait uit het zuiden.

Volgende week loopt de temperatuur wat op en halverwege de week wordt het circa 16 graden. Het weerbeeld is daarbij behoorlijk wisselvallig met regelmatig regen, maar ook soms een droog dagdeel met ruimte voor de zon. De wind zit in de zuidwesthoek en is vanaf dinsdag vaak weer nadrukkelijk aanwezig.