Op de meeste plaatsen droog

02-08-2021 LEMMER – In het zuidoosten is het bewolkt met soms wat regen of een bui. Elders is het overwegend droog met geregeld zonneschijn. Het wordt ongeveer 20 graden. Na een frisse nacht is het morgen prima zomerweer. De zon schijnt geregeld en het blijft bijna overal droog. Bij weinig wind wordt het 19 tot 21 graden. Later in de week neemt de buiigheid weer toe en is ook weer kans op onweer. Met 21 tot 23 graden is het wat warmer.

Met uitzondering van het zuidoosten is het vanochtend op veel plaatsen droog met een mix van wolken en zonneschijn. Toch is lokaal een bui mogelijk. In het zuidoosten ziet het weerbeeld er anders uit. Daar overheerst de bewolking en valt af en toe wat lichte regen of een enkele bui. Er waait niet meer dan een zwakke westenwind en na een frisse nacht loopt het kwik langzaam op. Om 11:00 uur is het een graad of 17.

Vanmiddag is in het zuidoosten van het land overwegend bewolkt met aanhoudend kans op wat lichte regen of een bui. Ook over het noorden en noordoosten trekken nog buien, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De zon schijnt geregeld en in de loop van de middag schijnt vanuit het westen steeds vaker en langer de zon.

De westen- tot noordwestenwind is zwak tot hooguit matig en het wordt 19 graden in het noorden en westen en 20 elders. In de Achterhoek en het noorden van Limburg kan het bijna 21 graden worden.

Vanavond is het droog met geregeld zonneschijn. Waaien doet het niet of nauwelijks en het koelt vrij snel af. Rond zonsondergang (21:30 uur) is het ongeveer 15 graden. Bij een avondwandeling is een jasje of vest aan te raden.

Komende nacht zijn er brede opklaringen en hier en daar ontstaat nevel en mist. Het koelt vooral landinwaarts flink af naar waarden rond 8 graden. Lokaal kan het zelfs afkoelen naar 6 of 7 graden en dat is behoorlijk frisjes als je in een tentje slaapt. In het westen en zuiden wordt het niet kouder dan 10 tot 12 graden en in Zeeland is het een graad of 13.

Morgen begint fris met hier en daar nevel en mist. De mist lost snel op en dan volgt een ochtend met naast wolkenvelden ook af en toe zonneschijn. In het noordoosten is een bui mogelijk. In het zuidoosten komt meer bewolking voor en zijn eveneens buien mogelijk.

Morgenmiddag is er een mix van wolken en flinke zonnige perioden. In het overgrote deel van het land is het droog, maar in het zuiden van Limburg komt het tot buien en daarbij is ook onweer mogelijk. De wind is zwak, aan zee en bij de Wadden matig en het wordt 19 graden in het noorden en 20-21 graden elders. Daarmee is het nog altijd koeler dan de 22 tot 25 graden die gebruikelijk is begin augustus, maar omdat er weinig wind staat is het wel heerlijk buitenweer.

Morgenavond zijn in het zuiden van Limburg nog enkele buien mogelijk, lokaal met onweer. In de rest van het land is het droog en schijnt nog een tijdje de zon. In de nacht naar woensdag zijn er in het noorden en oosten opklaringen met lokaal kans op mist. Elders neemt geleidelijk de bewolking toe. Het is overwegend droog, maar het zuidoosten houdt kans op een bui. Het koelt af naar 8 tot 12 graden.

Woensdag is vooral in het zuiden en zuidoosten kans op buien, lokaal met een klap onweer. In de middag stijgt ook elders de kans op buien en landinwaarts is kans op onweer. Geregeld schijnt ook de zon en er staat wederom weinig wind. De temperatuur loopt op naar 20 of 21 graden.

Donderdag start de dag met geregeld zonneschijn. Geleidelijk komen stapelwolken tot ontwikkeling en deze groeien in de middag uit tot stevige regen- en onweersbuien. Daarbij kan het soms weer stevig plenzen. Het wordt 22 graden en er staat opnieuw niet veel wind.

Ook vrijdag trekken buien over het land met kans op onweer en vooral in de middag kan het lokaal weer stevig plenzen. Geregeld schijnt ook de zon en het wordt 21 tot 23 graden.

In het weekend blijft het wisselvallig zomerweer met stevige buien. Daarbij is kans op onweer en lokaal weer veel regenwater in korte tijd. Het kwik stijgt daarbij naar 21 tot 23 graden.