Op veel plaatsen zon

22-11-2021 LEMMER – De zon schijnt volop. Alleen in het zuidoosten en in het noorden zijn wolken zichtbaar. Het blijft droog en het wordt 5 tot 9 graden. Komende nacht vriest het in het zuiden licht, elders is het kwik boven nul en overheerst de bewolking. Vanuit het noorden valt ook wat lichte regen. Morgen een mix van wolken, zon en buien. Met 8 tot 11 graden is het wat zachter. De rest van de week overheerst de bewolking en wordt het ook enkele graden kouder.

In het zuidoosten van het land komt vanochtend veel bewolking voor. In het Waddengebied zijn stapelwolken aanwezig en valt lokaal nog een bui. In de rest van het land is de lucht strakblauw en schijnt de zon volop. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind en het warmt geleidelijk op naar 4 tot 7 graden aan het eind van de ochtend.

Vanmiddag loopt het kwik verder op naar 7 graden in het oosten en zuidoosten en naar (ruim) 9 in het westen. In het zuiden van Limburg wordt het niet warmer dan 5 graden. Vanuit het noorden verschijnt op meer plaatsen wat bewolking, maar het zonnige karakter van het weerbeeld houdt in het overgrote deel van het land de overhand. Bij dit alles waait een zwakke tot hooguit matige noorden- tot noordoostenwind, windkracht 2 tot 3.

Vanavond raakt het vanuit het noorden op steeds meer plaatsen bewolkt en aan het eind van de avond valt in het noorden af en toe regen. In het zuiden is het helder en vooral in de zuidoostelijke helft van het land daalt de temperatuur halverwege de avond tot onder het vriespunt. Elders is het 1 tot 4 graden boven nul.

Komende nacht breidt de regen zich verder over het land uit en overheerst de bewolking. In het zuiden is het nog vrij helder en komt lokaal nevel en mist voor. De temperatuur daalt in het zuiden naar -2 graden. In de rest van het land loopt de temperatuur, door de vele wolken en regen, weer enkele graden op. Aan het eind van de nacht is het in het midden 5 graden en in het noorden een graad of 8.

Morgenochtend is het in het zuiden bewolkt en valt af en toe regen. Elders komt een enkele bui voor, maar schijnt ook af en toe de zon. De westen- tot noordwestenwind is daarbij niet meer dan zwak.

Morgenmiddag valt vooral in de kustprovincies nog een enkele bui. Landinwaarts is het op de meeste plaatsen droog. De bewolking overheerst, maar soms breekt ook even de zon door. Er staat weinig wind en het wordt 8 graden in het oosten en zuidoosten en 11 in het noorden en westen.

Morgenavond zijn er wolkenvelden, maar hier en daar klaart het ook op. Vooral in de zuidelijke helft van het land komt nevel en mist voor. Het waait niet meer dan zwak en het koelt weer snel af. In de nacht naar woensdag is het grijs en bewolkt en op veel plaatsen komt nevel en mist voor. Waaien doet het niet of nauwelijks en het koelt af naar 3 tot 5 graden.

Woensdag is het in de ochtend op veel plaatsen grijs en bewolkt en komt nevel en mist voor. In de middag kan in het zuidoosten de zon af en toe doorbreken, maar elders blijft het grijs en grauw. In het noorden en noordwesten kan ook af en toe wat lichte regen vallen. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind en het wordt 7 tot 9 graden. Echt een dag om het binnen gezellig te maken met kaarslicht.

Donderdag is het bewolkt en valt af en toe wat regen. De wind draait naar het noordwesten en neemt vooral aan zee toe naar vrij krachtig, windkracht 5. Boven land is de wind zwak tot matig. De temperatuur komt in de middag uit op 5 of 6 graden in het oosten en zuidoosten. In het westen kan het 8 graden worden.

Vrijdag is het opnieuw bewolkt en valt af en toe wat regen. De wind waait uit het zuidwesten  en is matig, langs de kust (vrij) krachtig en in het Waddengebied soms hard, windkracht 7. De temperatuur wordt niet hoger dan 5 tot 7 graden en door de stevige wind zal het vrij koud aanvoelen en is een dikke jas aan te raden.

Het weekend ziet er wisselvallig uit. De bewolking overheerst, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. Het draait vooral om buien en deze buien kunnen soms winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel of een vlok kletsnatte sneeuw. De temperatuur wordt niet hoger dan 4 tot 6 graden.

Ook volgende week laat de verwachting een vrij koud weerbeeld zien met regelmatig neerslag die landinwaarts soms winters kan zijn. De temperaturen blijven, met 4 tot 7 graden, onder het langjarig gemiddelde van 8 graden wat gebruikelijk is eind november, begin december.