Ophokplicht voor pluimvee blijft van kracht

31-05-2021 LEMMER – Met de recente besmetting in Weert in ogenschouw genomen stelt minister Schouten van LNV vast dat het risico dat een Nederlands pluimveebedrijf besmet raakt met een hoogpthogene variant van het virus, nog niet voldoende afgenomen is om de ophokplicht nu in te trekken. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kalkoenenbedrijf in Weert waar op vrijdag 21 mei vogelgriep werd vastgesteld, is besmet met het hoogpathogene H5N8 virus. Wageningen Bioveterinary Research heeft de genetische code van het virus bepaald, maar kon daaruit niet afleiden wat de meest waarschijnlijke route voor introductie was. Het virus had verwantschap met de H5N8 virussen, die eerder in Nederland en in het Oost-Europa bij wilde vogels gevonden zijn.

In de provincies Friesland en Groningen worden nog steeds dode brandganzen en roofvogels gevonden. Hier wordt het vogelgriepvirus H5N1 in gevonden. Deze H5N1 variant is verwant aan het H5N8 virus dat eerder ook in Nederland is gevonden. Het betreft geen zoönotische variant van H5N1. Er zijn recent in Nederland geen wilde vogels meer gevonden die besmet waren met de variant H5N8.

De meeste trekvogels zijn inmiddels uit Nederland vertrokken. Daartegenover staat dat er de komende tijd aanwas van jonge vogels is. Deze jonge vogels zijn niet eerder met vogelgriepvirussen in aanraking gekomen en daardoor gevoelig voor besmettingen. Het is onduidelijke welke invloed dit de komende tijd heeft op de mate waarop het virus in wilde vogels blijft circuleren.