Oplichters ‘verloten’ 175,- euro tegoed bon

14-10-2022 LEMMER – Een financiële meevaller is in deze tijden natuurlijk zeer welkom, mits het ook écht een meevaller is. Ben jij één van de gelukkigen die zojuist 175,- euro tegoed voor Bol.com heeft gewonnen? Helaas, haal je digitale winkelmandje maar weer leeg. Je bent opgelicht.

De mail die momenteel in omloop is, is namelijk een phishing mail met een valse winactie uit naam van Bol.com. De afzender impliceert dat je vorig jaar hebt meegedaan aan een wedstrijd. Vervolgens zou er nu zogenaamd onder alle deelnemers een tegoed t.w.v. 175,- euro zijn verloot. 

Tegoed besteden via link
Dat geld kan je vervolgens besteden aan producten van ‘deze maand’. Omdat de voorraad hiervan beperkt is, wordt er geadviseerd aan z.s.m. de producten te bestellen. Via de ingevoegde link is dat een fluitje van een cent. Klik hier niet op! De link leidt naar een omgeving van cybercriminelen. Zodra je daar je gegevens invult, krijgen zij mogelijk toegang tot je account en gegevens.

Toch op de link geklikt?
Hopelijk had je zelf deze oplichtingstruc al in de smiezen. Mocht je toch per ongeluk op de link hebben geklikt, onderneem dan de volgende stappen:

  • Verwijder de e-mail;
  • Verander je wachtwoord van je bol.com account;
  • Voer een veiligheidsscan uit op het apparaat waarmee de mail hebt geopend;
  • Neem direct contact op met je bank als je je rekeningnummer of betaalgegevens hebt achtergelaten.