Opnieuw buien en fris voor eind mei

25-05-2021 LEMMER – Het komt vandaag weer tot buien en vooral landinwaarts kunnen deze fel zijn en vergezeld gaan met hagel en onweer. Het wordt niet warmer dan 13 of 14 graden. Morgen is het bewolkt met kans op regen, maar vanaf donderdag nemen de neerslagkansen duidelijk af. De zon gaat vaker schijnen en het wordt warmer met in het weekend temperaturen rond 20 graden.

In het noorden is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. Elders schijnt vanochtend af en toe de zon, maar er komen ook enkele buien voor. Geleidelijk neemt de buienactiviteit toe en is ook kans op onweer. Aanvankelijk waait er een zwakke tot matige zuidwestenwind, maar de wind draait naar het westen en neemt in kracht toe.

Vanmiddag trekken talrijke buien over het land en vooral in het binnenland kunnen de buien fel zijn en gepaard gaan met hagel, onweer en vooral in het zuiden windstoten van 65 tot 70 km/uur. In de Limburgse heuvels zijn zware windstoten van 75 tot 80 km/uur niet uitgesloten. Tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon en vooral later vanmiddag schijnt in het westen en zuidwesten wat vaker de zon. De vlagerige westenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig, windkracht 6. Het wordt niet warmer dan 13 of 14 graden.

Vanavond en vannacht is er een mix van wolken en opklaringen. Vooral over het midden en zuiden komen nog enkele buien voor, in het noorden blijft het meest droog. De temperatuur daalt naar 7 of 8 graden. In het noordoosten kan het afkoelen naar een graad of 6.

Morgenochtend schijnt af en toe de zon, maar verspreid over het land komen ook enkele buien voor. De zuidwestenwind is matig en in de kustgebieden (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6.

Morgenmiddag overheerst de bewolking en vanuit het noorden valt op steeds meer plaatsen wat lichte regen en motregen. In het zuiden blijft het op de meeste plaatsen droog en schijnt af en toe de zon. De westenwind is vrij krachtig en aan zee, rondom het IJsselmeer krachtig en bij de Wadden soms hard, windkracht 5 tot 7. De temperatuur stijgt naar 13 of 14 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het 15 graden worden en daarmee blijft het aanhoudend fris.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het bewolkt en valt af en toe wat lichte regen en motregen. De temperatuur daalt naar ongeveer 9 graden.

Donderdag is het aanvankelijk bewolkt en valt af en toe wat lichte regen en motregen. De regen trekt naar het oosten weg en vanuit het westen wordt het droog en breekt de zon flink door. De noordwestenwind is matig en in het Waddengebied nu en dan vrij krachtig. De temperatuur is wat hoger en stijgt naar 14 graden aan zee en in het noorden. Elders stijgt het kwik naar 15 of 16 graden en in het zuiden kan het 17 graden worden.

Vrijdag schijnt de zon flink, maar landinwaarts komen geleidelijk stapelwolken tot ontwikkeling. De kans op buien is erg klein en er waait een zwakke tot matige noordenwind. De temperatuurstijging zet door en het wordt op de meeste plaatsen 18 graden. In Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en Limburg kan het bijna 20 graden worden. In het noorden en op de Waddeneilanden wordt het maximaal 15 of 16 graden.

Het weerbeeld in het weekend ziet er goed uit voor buitenactiviteiten. Er zijn flinke zonnige perioden en het blijft op beide dagen droog. Er waait niet meer dan een zwakke tot matige noorden- tot noordoostenwind. De temperatuur stijgt zaterdag naar 18 tot 21 graden en zondag komt er overal een graadje bij met maxima van 19 tot 22 graden. Daarmee is de temperatuur heel normaal voor eind mei.