Perioden met regen

23-12-2020 LEMMER – Het is overwegend bewolkt en er zijn perioden met regen. In het noorden wordt het 8-9 graden, elders 11 tot 13. Vanavond en vannacht valt regen, morgen komt het tot buien. Met 6-8 graden is het minder zacht. Eerste Kerstdag is kans op (winterse) buien. In het weekend valt regen en waait het flink. De temperatuur stijgt naar 4 tot 7 graden.

Het is vanochtend bewolkt en er zijn perioden met regen. Af en toe kan het flink plenzen, maar er zijn ook droge perioden.

Vanmiddag is het bewolkt en regent het vaak. Soms kan het stevig doorplenzen. Later vanmiddag kan in het zuidwesten de zon nog even doorbreken. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig. In het noorden staat weinig wind en is de windrichting noordoost. De aangevoerde lucht is wat kouder en de temperatuur stijgt naar 8-9 graden. In de rest van het land komen de maxima weer in de dubbele cijfers uit. Het kwik stijgt op veel plaatsen naar 11-12 graden en in het zuiden wordt het een graad of 13.

Vanavond is het overwegend bewolkt en vooral in de noordelijke helft van het land valt geruime tijd regen. Ook elders valt regen, maar is het minder nat met ook droge perioden.

Komende nacht neemt overal de regenkans weer toe en bij intensieve neerslag is in het noorden ook kans op smeltende sneeuw. De wind waait matig uit het zuidwesten. In het noorden waait een noordoostenwind en later vannacht draait overal de wind naar het noorden tot noordwesten. In de kustgebieden neemt de wind toe naar vrij krachtig en aan zee naar krachtig en in Zeeland mogelijk naar hard, windkracht 7. De temperatuur daalt naar 3-4 graden in het noorden en oosten en naar 5-6 elders.

Morgenochtend is het bewolkt en valt nog af en toe wat lichte regen en motregen. De regen trekt vrij snel naar het zuidoosten weg en het is tijdelijk droog. Vanuit het noordwesten volgen vrij snel weer enkele buien. De noordwestenwind is matig, aan zee en bij de Wadden nu en dan (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Morgenmiddag trekken buien over het land. Tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon. De noordwestenwind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig en aan zee krachtig. De temperatuur is duidelijk lager dan voorgaande dagen met maxima van 6-7 graden. In het zuidwesten kan het 8 graden worden.

Kerstavond is er een mix van wolken en opklaringen. Landinwaarts is het overwegend droog, maar in de kustgebieden komt het tot buien. Deze buien kunnen winters van karakter zijn en vergezeld gaan met hagel en wellicht smeltende sneeuw. Ook is kans op een donderslag. Ook in de Kerstnacht is in de kustgebieden kans op (winterse) buien en daarbij is aanhoudend kans op onweer. Elders is het droog met flinke opklaringen. Landinwaarts gaat het licht vriezen, in de kustgebieden blijft het kwik 1-2 graden boven nul.

Vrijdag, Eerste Kerstdag, schijnt af en toe de zon. Er zijn ook wolkenvelden en hier en daar is kans op een enkele (winterse) bui. De grootste kans op buien maken de kustprovincies.  De noordwestenwind is matig, aan zee nu en dan vrij krachtig. De temperatuur stijgt naar 4-5 graden in het oosten en naar 6 in het westen.

Tweede Kerstdag, zaterdag, overheerst de bewolking en vooral in de middag stijgt in het noorden en westen de kans op wat lichte regen. Later is overal kans op wat lichte regen. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en is in de middag vrij krachtig en aan zee krachtig. De temperatuur stijgt naar 5 tot 7 graden, maar voor het gevoel is het duidelijk kouder.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag neemt de zuiden- tot zuidwestenwind verder in kracht toe en wordt het onstuimig. Ook zondag is het eerst onstuimig met aan zee een harde tot stormachtige wind, windkracht 7 tot 8. Bij de Wadden is kans op een zuidwesterstorm, windkracht 9 met zeer zware windstoten van 100 km/uur. Boven land waait het meest (vrij) krachtig. Het weerbeeld laat zondag veel bewolking zien en er zijn perioden met regen. De temperatuur stijgt naar 6-7 graden.

De rest van het jaar blijft het wisselvallig en is dagelijks kans op buien, soms met een winters karakter. Zo nu en dan schijnt ook de zon. De temperatuur ligt rond 4 graden en in de nacht kan het bij opklaringen licht vriezen.