RDW controleert WAM-verzekering (land)bouwvoertuigen

28-09-2022 LEMMER – De RDW controleert vanaf september 2022 of (land)bouwvoertuigen WAM-verzekerd zijn. Voertuigeigenaren krijgen een brief met de kentekens van de voertuigen die nog niet bij de RDW zijn gemeld als verzekerd. Is het voertuig vanaf 1 januari 2023 nog niet als WAM-verzekerd geregistreerd, dan krijg je een boete van 400 euro per voertuig.

Alle zelfrijdende (land)bouwvoertuigen moeten verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid voor schade die met het voertuig wordt veroorzaakt. Voertuigeigenaren moeten voor hun motorvoertuigen verplicht een WAM-verzekering afsluiten. De WAM-verzekering wordt gekoppeld aan het kenteken van het voertuig. De controle op de WAM-verzekering wordt nu ook voor (land)bouwvoertuigen gedaan aan de hand van het kenteken.

Elke landbouwtrekker of zelfrijdend werktuig met een kenteken, moet dus WAM-verzekerd zijn. Getrokken materieel zoals landbouwaanhangwagens en getrokken werktuigen zijn niet WAM-plichtig. Getrokken materieel is altijd automatisch meeverzekerd op het trekkende voertuig.

Momenteel staan 195.000 van de 462.000 geregistreerde zelfrijdende (land)bouwvoertuigen nog altijd als niet WAM-verzekerd geregistreerd bij de RDW. Oftewel van 42 % van de gemotoriseerde (land)bouwvoertuigen moet de WAM-verzekering nog worden doorgegeven aan de RDW. Dit wil niet zeggen dat deze voertuigen niet verzekerd zijn, maar wel dat de voertuigeigenaar of verzekeraar actie moeten ondernemen.

De RDW stuurt dit jaar nog herinneringsbrieven over het ontbreken van WAM-verzekering in het kentekenregister. Van 1 januari 2023 gaat de RDW actief controleren op de WAM-plicht van motorvoertuigen. Is je (land)bouwvoertuigen dan nog niet WAM-verzekerd, dan levert dat een boete op van € 400,- per voertuig.