RDW start handhaving verzekeringsplicht landbouwvoertuigen en bouwvoertuigen

05-09-2022 LEMMER – De Rijksdienst voor het wegverkeer RDW is vanaf 1 september gestart met het versturen van brieven naar eigenaren van landbouwvoertuigen en bouwvoertuigen die nog geen verzekering hebben afgesloten. Ongeveer 80.000 eigenaren van voertuigen zonder geregistreerde verzekering ontvangen gefaseerd een brief met informatie over hun verzekeringsplicht.

Sinds 1 januari 2022 heeft Nederland een wettelijke kentekenplicht voor voertuigen in de bouw en landbouw. Daarom moeten deze voertuigen voortaan een WA-verzekering hebben. Er staan momenteel ongeveer 750.000 voertuigen in het kentekenregister. Bij ongeveer 200.000 van de 750.000 registraties ligt momenteel geen WA-verzekering vast.

Naar verwachting zijn veel voertuigen via een bedrijfspolis of op chassisnummer verzekerd. In de brief vraagt de RDW eigenaars om voertuigen alsnog op kenteken te verzekeren. Eigenaren hebben zelf de mogelijkheid om te controleren of hun voertuigen als WA-verzekerd geregistreerd zijn de RDW. Dit kan via de kentekencheck op de website van de rijksdienst.

Vanaf 1 januari 2023 controleert de RDW actief in het kentekenregister of bij een landbouwvoertuig of bouwvoertuig een verzekering is geregistreerd. Is een voertuig na die datum niet als verzekerd geregistreerd, dan krijgt de eigenaar van het betreffende voertuig mogelijk een boete van 400 euro.