Regen gevolgd door winterse buien

05-04-2021 LEMMER – Vanochtend trekt een regengebied over het land. Vanmiddag en vanavond draait het om winterse buien met kans op hagel, natte sneeuw, onweer en zware windstoten. Het is vanmiddag 4 tot 6 graden en met een gure noordwestenwind voelt het koud aan. Morgen en woensdag blijft het wisselvallig met winterse buien en een stevige noordwestenwind. Vanaf donderdag is het gure weer voorbij en stijgt de temperatuur naar 8 tot 11 graden.

Het is vanochtend bewolkt en er trekt een gebied met regen over het land naar het zuiden. Het regengebied verlaat in de loop van de ochtend het land en vanuit het noorden volgen winterse buien. De wind draait naar het noordwesten en neemt flink in kracht toe. Boven land waait het matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig en bij de Wadden hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. De maximumtemperatuur van 6 tot 8 graden is inmiddels bereikt en geleidelijk gaat het kwik omlaag.

Vanmiddag is het guur met talrijke winterse buien. Daarbij is kans op hagel, onweer, natte sneeuw en zware windstoten tot ongeveer 90 km/uur. Tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon. De noordwestenwind neemt verder in kracht toe en is vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee. Bij de Wadden is de wind stormachtig, windkracht 8. Mogelijk tipt de wind aan het eind van de middag even aan stormkracht 9. De temperatuur ligt vanmiddag tussen 4 en 6 graden en tijdens stevige buien is het enkele graden kouder. Voor het gevoel is het nog veel kouder met een gevoelstemperatuur enkele graden onder nul.

Vanavond is het wisselend bewolkt met winterse buien. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard. Bij de Wadden waait het stormachtig met een kleine kans op storm, windkracht 9. Bij buien zijn zware windstoten mogelijk tot 100 km/uur.

Komende nacht houdt de buiigheid aan en kan het tijdelijk wit worden. De noordwestenwind neemt in kracht af en wordt matig boven land, (vrij) krachtig aan zee en hard bij de Wadden. De temperatuur daalt flink en vooral landinwaarts kan het lokaal licht vriezen met kans op gladheid.

Morgenochtend komt het wederom tot winterse buien met aanhoudend kans op hagel, onweer en natte sneeuw. Vooral in de kustgebieden zijn windstoten tot 75 km/uur mogelijk. Tussen de buien door schijnt ook de zon.

Ook morgenmiddag houdt de winterse buiigheid aan en tijdens stevige buien kan het tijdelijk wit worden. De aprilzon zal de winterse neerslag weer snel doen smelten. Het is zeer koud voor april met maxima van hooguit 4 of 5 graden. Temperaturen van 11 tot 14 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. De gure noordwestenwind maakt het beeld compleet en is (vrij) krachtig en bij de Wadden hard, windkracht 7.

Morgenavond zijn er flinke opklaringen en beperken de meeste buien zich tot de kustgebieden. Landinwaarts is het over het algemeen droog. De temperatuur daalt snel en op veel plaatsen gaat het licht vriezen.

In de nacht naar woensdag is het bewolkt en vanuit het noordwesten trekt een gebied met (natte) sneeuw over het land. De kans op een tijdelijk sneeuwdek neemt dan ook toe. Later in de nacht gaat de sneeuw over in regen en loopt de temperatuur weer wat op.

Woensdag schijnt geregeld de zon, maar er trekken ook nog steeds enkele regen- en hagelbuien over het land. De kans op natte sneeuw neemt geleidelijk af. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig. Het blijft koud voor april met een maximumtemperatuur van 6 of 7 graden.

Na een nacht met op veel plaatsen lichte vorst is het donderdag rustig weer. Het is bewolkt en in de ochtend is nog een enkele bui mogelijk. In de middag is het droog en breekt de zon af en toe door. De wind waait uit het zuidwesten en is matig en bij de Wadden (vrij) krachtig. Daarmee wordt wat zachtere lucht aangevoerd waarin het kwik stijgt naar 8 of 9 graden. In het zuiden kan het lokaal 10 graden worden.

Vanaf vrijdag liggen de maxima tussen de 8 graden in het noorden en 11 in het zuiden. Daarmee is de kou uit de lucht, maar het is nog altijd kouder dan gebruikelijk. Het weerbeeld is (licht) wisselvallig met geregeld zon, maar dagelijks ook kans op een bui.

Het weerbeeld voor volgende week laat een grote kans zien op droog weer met geregeld zon. De temperatuur wordt geleidelijk hoger en ligt tussen 10 en 15 graden.