Rijkswaterstaat zoekt Weginspecteur

14-10-2021 LEMMER – Door corona is het allemaal net even anders, maar stel je voor, Sneekweek mag in augustus weer plaatsvinden. De grote toestroom van mensen heeft enorme gevolgen voor het verkeer in de regio. Natuurlijk hou jij je als weginspecteur niet alleen bezig met de doorstroom van verkeer bij evenementen. Ook het dagelijks reilen en zeilen op de weg neem jij onder je hoede. Door het slechte weer of andere omstandigheden kunnen er incidenten en files plaatsvinden. Als weginspecteur zorg jij voor een vlotte en veilige doorstroming van het wegverkeer, handel je incidenten af en zorg je voor goede verkeersinformatie.

Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor een optimale afwikkeling van het wegverkeer. In alle mogelijke situaties. Is het rustig? Wordt er een drukke spits verwacht? Zorgt sneeuw voor gladde wegen? Wat de verkeersintensiteit en -problematiek ook is, jij bewaakt vanaf de weg de veiligheid van de weggebruikers en de doorstroming van het verkeer. Is de verkeersveiligheid in het gedrang? Of raakt het verkeer gestremd? Jij zet direct de juiste verkeersregulerende en incidentoplossende acties in gang. Zo zorg je ervoor dat de weggebruikers snel en veilig van A naar B komen.

Je stressbestendigheid komt goed van pas bij incidenten en verstoringen. Ook dan houd jij het hoofd koel, geef je heldere aanwijzingen aan de verkeersdeelnemers en durf je besluiten te nemen. Daarbij werk je binnen de kaders van wet- en regelgeving en de landelijke, uniforme methodiek van incidentmanagement. Je legt relevante informatie over acties, getroffen maatregelen en aangetroffen (onveilige) situaties vast. Vanuit Rijkswaterstaat treed je op als het eerste aanspreekpunt bij ongevallen, incidenten, evenementen, controle op vergunningen en werk in uitvoering. Je voert inspecties, schouwen en controles uit, signaleert knelpunten en doet verbetervoorstellen aan je teamleider.

Je werkt voortdurend samen met anderen. Denk aan collega’s, samenwerkingspartners, weggebruikers, de verkeerscentrale en andere betrokken partijen zoals hulpdiensten. Met in- en externe samenwerkingspartners binnen de incidentmanagementketen wissel je informatie uit over de verkeerssituatie en de getroffen maatregelen. Met jouw kennis en ervaring draag je bij aan de verbetering van de dienstverlening van Rijkswaterstaat.

Bekijk hieronder de video:
Hebben wij jou nieuwsgierig gemaakt of wil je meer informatie? Klik dan op het onderstaande filmpje om het werk van een weginspecteur bij Rijkswaterstaat te zien:

In verband met de ontwikkelingen rondom het corona virus heeft Rijkswaterstaat een aangepaste selectie procedure

Functie-eisen

 • Je hebt diploma’s van praktijkopleidingen gericht op verkeersmanagement, zoals tunnelveiligheid of de bereidheid om die het komende jaar te gaan volgen;
 • je bent in het bezit van een BOA akte, of je bent bereidt deze te halen;
 • je bent woonachtig in de regio Friesland;
 • je hebt kennis van het beheersgebied;
 • je hebt ervaring met incident management;
 • je beschikt over een rijbewijs B.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salaris­niveauschaal 6
 • Maand­salarisMin €2.224 – Max. €2.891 (bruto)
 • Dienst­verbandArbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contract­duurVast contract voorafgegaan door een jaarcontract. Bij voldoende functioneren: na een jaar omzetting in onbepaalde tijd.
 • Maximaal aantal uren per week36

Ovberige arbeidsvoorwaarden

Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.

Interessante extra’s
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering. Dit IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en/of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.

Bijzonderheden

 • de selectiegesprekken vinden plaats op 9 november 2021 met een mogelijke uitloop naar 12 november 2021. De locatie is Sewei 1 te Joure;
 • je bent flexibel en je werkt in roosterdiensten (vroeg – middag/avond – nacht). Daarnaast draai je met enige regelmaat ’s nachts en in het weekend zogenaamde calamiteiten diensten. Motiveer dit aspect in je brief!;
 • in verband met calamiteiten diensten is het een vereiste dat je vanaf jouw adres binnen 10 minuten op de rijkswegen (A31, A32, A6 of A7) kan zijn. Indien dit niet het geval is, kunnen wij jouw sollicitatie helaas niet verder in procedure nemen;
 • als je bij ons in dienst komt, vragen we je om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG, verkrijgbaar via je gemeente);
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland.
Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Meer over de functiegroep Medewerker Operationeel Verkeersmanagement
Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.

Meer informatie op Functiegebouw Rijksoverheid 

Meer over jouw toekomstige afdeling
Verkeer- en watermanagement (VWM) is een van de zeven landelijke organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Wij zorgen ervoor dat iedereen, onder gewone én bijzondere omstandigheden, vlot en veilig gebruik kan maken van onze (vaar)wegen. Dit doen wij onder meer door regulering van waterstanden, een efficiënte fileaanpak en de ontwikkeling van lokale sluisbediening naar bediening van meerdere sluizen op een langer traject. Onze prioriteit ligt bij weg- en scheepvaartverkeersmanagement en bij water- en crisismanagement. VWM is een essentiële schakel in de keten van veiligheid en vervoer. Daarom werken we nauw samen met relevante regionale partners en andere organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Samen doen we zichtbaar werk wat ertoe doet en waaraan medewerkers direct of indirect een bijdrage leveren.

In totaal werken er 1850 medewerkers bij VWM: 1300 in het veld en 550 op kantoor, verkeerscentrales en andere locaties.

Operationeel Verkeer Noord-Oost Nederland
De afdeling Operationeel Verkeer garandeert de maximale beschikbaarheid van het hoofdwegennet in Nederland. Rijkswaterstaat en het organisatieonderdeel Verkeer- en Watermanagement zijn continu in beweging en streven steeds naar verbetering. Onze weginspecteurs staan open staan voor vernieuwing en dus ook voor nieuwe manieren van werken.

Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 200 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat.

Contactpersonen
Johann Eerhart, operationeel manager 06-15639945

Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure:
Djoeke Bour, adviseur Werving en Selectie 06-28082146

 • Stand­plaatsJoure
 • Contractduur
  Vast contract voorafgegaan door een jaarcontract. Bij voldoende functioneren: na een jaar omzetting in onbepaalde tijd.
 • Uren per week 36
 • Maand­salaris €2.224 – €2.891
 • Salaris­niveauschaal 6
 • Niveau MBO – 3
 • Vakgebied Verkeer / nautisch
 • Reageren voor 29 oktober 
 • Vacaturenummer VWM-D-856
 • Plaatsingsdatum 12 oktober 2021
 • Dienst­verband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd