Rixt vertelt over haar vrijwilligerswerk bij VIP!

16-05-2022 LEMMER – Rixt Nijholt (30) is sinds september 2021 PR- en communicatievrijwilliger bij het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP!) De Fryske Marren, onderdeel van Sociaal Werk De Kear.  De vrijwillige medewerkers van VIP! beheren een up-to-date vacature-en trainingsoverzicht en bemiddelen tussen vrijwilligers en organisaties uit de gemeente De Fryske Marren. Daarnaast geven ze informatie, advies en ondersteuning aan mensen die vrijwilligerswerk willen doen en aan organisaties die vrijwilligers zoeken. Rixt Nijholt deelt haar persoonlijke verhaal over hoe vrijwilligerswerk haar heeft geholpen bij haar herstel en re-integratie.

Een paar jaar geleden is Rixt uitgevallen op haar werk. Ze was overspannen, kreeg een chronische darmontsteking en als klap op de vuurpijl een beroerte. Rixt: “Geen fijne combinatie kan ik je vertellen. Ik ben hierdoor lange tijd niet in staat geweest om te werken. Lichamelijk herstelde ik gelukkig snel, maar mentaal heeft dit een hele nasleep gehad.” Rixt had weinig energie, sliep nauwelijks, had last van angstaanvallen en kon niet veel prikkels verdragen. Van thuis zitten werd ze doodongelukkig, maar van sociale contacten werd ze gauw overprikkeld en moest ze enorm herstellen. 

Sociaal netwerk
“Mijn sociale leven was altijd nummer één. Het was dan ook een enorm rouwproces dat ik dit niet meer kon volhouden. Ook werken vond ik belangrijk. Ik heb tien jaar op mezelf gewoond in Groningen en altijd hard gewerkt om mezelf te onderhouden. Nu kon ik niks meer. Dat was moeilijk te accepteren. Ik wist niet in hoeverre ik nog zou herstellen en was erg bang dat het letsel blijvend zou zijn.” 

Rixt heeft een sociaal netwerk dat een enorme steun voor haar is geweest. Zo heeft ze een vriendin die ze op de moeilijkste momenten kan bellen en die haar altijd gerust weet te stellen. Daarnaast is ze dankbaar dat ze een half jaar voor ze ziek werd de man van haar dromen heeft ontmoet. “Ik vind het nog steeds ongelofelijk wat hij allemaal voor mij heeft gedaan en nog steeds voor mij doet”, zegt ze trots. 

Daarnaast krijgt ze professionele hulp, waardoor Rixt zich een stuk beter voelt. “Ik heb mijn liefde voor fotografie weer ontdekt en opgepakt en vind het heerlijk om creatief bezig te zijn. Mijn energie neemt toe en ik krijg weer zin om aan het werk te gaan.”

Een écht team
Op een avond liep Rixt door de Midstraat in Joure en zag ze op het raam van Sociaal Werk De Kear een vacature hangen voor een vrijwilliger PR en communicatie voor het VIP! De Fryske Marren. Dit leek haar een mooie kans om op een laagdrempelige manier weer aan het werk te gaan. “Eerst had ik een beetje een suf beeld bij vrijwilligerswerk,” geeft Rixt toe, “maar ik kwam in een leuk team terecht met nog twee vrijwilligers in Joure en twee vrijwilligers in Lemmer en Balk. We zijn een écht team en het voelt alsof wij ons eigen uitzendbureau runnen.” Iedereen besteedt de tijd aan vrijwilligerswerk die hij of zij wil. De vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren (buurtwerkers van Sociaal Werk De Kear) zien elkaar wekelijks en werken samen met de andere buurtwerkers. “We worden hetzelfde behandeld als de buurtwerkers”, zegt Rixt. “Dat vind ik heel fijn.”

Diversiteit
Inmiddels is Rixt alweer acht maanden werkzaam bij het VIP! en het bevalt haar heel goed. Dat geldt ook voor de vrijwilligerscoördinatoren. Rixt heeft haar belastbaarheid kunnen uitbreiden en heeft weer ontdekt waar zij energie van krijgt, namelijk mooie communicatie-uitingen maken voor een betekenisvolle organisatie. Het doen van vrijwilligerswerk bij het VIP! heeft haar veel opgeleverd en haar beeld over vrijwilligerswerk is flink veranderd. “Door de mensen en organisaties die ik heb mogen spreken heb ik zoveel diversiteit in vrijwilligerswerk gezien. Er is geen standaard vrijwilliger. Jong of oud, het maakt niet uit, iedereen heeft zijn of haar eigen redenen om  vrijwilligerswerk te doen,” aldus Rixt.

De stap naar een betaalde baan
“Ik word nooit meer de oude,” zegt Rixt, “maar gelukkig is dat ook niet meer mijn streven.” Dankzij het VIP! durft Rixt wél weer de stap te maken naar een betaalde baan. “Ik weet nu veel beter wat ik wil en wat bij mij past. Ik ben net begonnen met een opleiding contentmarketing en ben mij aan het oriënteren op een betaalde baan. Dus mocht je op zoek zijn naar een creatieve communicatiemedewerker, laat het mij dan weten!”, knipoogt ze. 

Dat betekent ook dat Rixt straks niet meer al haar tijd in haar werkzaamheden bij het VIP! kan steken. “Met liefde draag ik het stokje over aan iemand die er net zoveel plezier  aan gaat beleven als ik. Mocht je dit lezen en op zoek zijn naar een leuke vrijetijdsbesteding of werkervaringsplek of vrijwilligerswerk waarin je veel ruimte krijgt voor eigen inbreng, dan nodig ik je van  harte uit om contact op te nemen.”