Schapen blijven nog wel even grazen

05-11-2020 LEMMER – Het is een prachtig gezicht, grazende schapen in de wijk. En nog eens goed voor de biodiversiteit ook. We gaan daar de komende jaren mee door. Op de huidige plekken en mogelijk op een aantal nieuwe plekken.

Meer biodiversiteit en buurtverbinder
We zijn de afgelopen jaren op steeds meer plekken gaan begrazen met schapen. Tijd dus voor een evaluatie van deze alternatieve maaiers. Daarin valt op dat de begrazing met schapen duidelijk heeft gezorgd voor meer soorten beplanting op en rondom de graasplekken. De kudde zorgt daarnaast ook voor verbinding in de wijk. Inwoners helpen bijvoorbeeld graag een handje mee om de kudde te begeleiden en er op te letten. De schaapskudde zorgt vooral voor veel positieve reacties. Er zijn slechts een handvol klachten. die in de meeste gevallen zijn opgelost.

Meer graasplekken
Omdat de schaapskudde veel positieve invloeden heeft, willen we graag op meer plekken de kudde laten grazen. Dat kan niet op elke plek. Zo moet de graasplek groot genoeg zijn, aan de rand van een dorp of wijk en niet te dicht bij drukke wegen. Samen met de schaapsherder gaan we de komende tijd op zoek naar nieuwe plekken, met name in het buitengebied.