Smokkelbern

20-03-2022 LEMMER – Smokkelbern is een muziektheatervoorstelling langs belangrijke plaatsen op de smokkelroute. De voorstellingen worden gespeeld in Lemmer, Sneek, Leeuwarden en Amsterdam op locaties die allemaal een rol spelen in het oorlogsverhaal over de Joodse onderduikkinderen. Klik op ‘reserveer hier’ voor tickets en locaties.

Als de razzia’s in Amsterdam in 1943 een hoogtepunt bereiken, weet een groep jonge studenten honderden Joodse kinderen naar Friesland te smokkelen en zo hun levens te redden. Eentje van hen is de 4-jarige Lea voor wie de bange reis naar het noorden haar leven voor altijd zal veranderen. Smokkelbern is een muziektheatervoorstelling die geïnspireerd op het leven van Lea Tropp, wat zij meemaakte in de oorlog en hoe ze dat op latere leeftijd een plek probeert te geven.

Na een reis van enkele dagen krijgt Lea een veilig onderkomen in het Friese dorpje Abbega. Ze wordt liefdevol opgenomen in een bakkersgezin met zeven kinderen. Bij razzia’s kruipt ze een paar keer door het oog van de naald.

De bevrijding
Twee jaar later viert Lea de bevrijding in Abbega. Het Joodse leven lijkt steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen. Totdat in de zomer van 1945 een motor het dorp binnenrijdt. Ze herkent de vrouw achterop. “Is dat niet de dochter van oom Salomo?” Niet veel later zit ze met het bezoek en haar onderduikfamilie in de voorkamer. En terwijl ze op schoot wordt getrokken, hoort ze haar nicht zeggen: “Ik moet je wat verschrikkelijks vertellen. Je vader en moeder komen nooit meer terug.”

Lea kan de boodschap niet bevatten. De betekenis van de woorden zijn te groot. Ze stopt ze snel weg. Tientallen jaren blijven ze opgeborgen. Ze leeft en lacht, trouwt en wordt moeder, maar van binnen is alles bevroren.

Pas als haar zoon trouwt en ze na het huwelijksfeest opnieuw afscheid moet nemen van familieleden die overgekomen zijn uit Israël, gaat het mis. Ze raakt in paniek. Het naderende vertrek van haar naasten lijkt ondraaglijk. Langzaam komt ze erachter dat ze overspoeld is door verdriet van vijftig jaar geleden. Al die tijd diep verstopt onder een grote steen binnenin haar. Maar nu die steen weg is, stromen er tranen, onophoudelijk als een rivier naar de zee. Om dat verdriet een plek te kunnen geven, moet ze de confrontatie met zichzelf aan. Er zit niets anders op dan de reis van 1943 naar Friesland opnieuw te maken.

Wanneer
– Dagelijks vanaf 5 april t/m 9 april om 20.00 uur
– Dagelijks vanaf 12 april t/m 13 april om 20.00 uur
– Dagelijks vanaf 15 april t/m 17 april om 20.00 uur
– Dagelijks vanaf 20 april t/m 24 april om 20.00 uur

5 t/m 9 april speelt de voorstelling in Lemmer in de Tsjerke oan it Dok. 12 t/m 24 april speelt de voorstelling in Sneek in de Doopsgezinde Kerk (m.u.v. 14, 18 en 19 april). Klik hier om te reserveren.