Sportieve afsluiting leesproject ‘Scoor een Boek!’

09-04-2021 LEMMER – In de week van 13 tot en met 21 april wordt het leesproject ‘Scoor een Boek!’, dat tien weken geleden van start ging, op veel scholen afgerond met de Sportieve Afsluiting. De schoolbanken worden ingeruild voor een middag sporten op het voetbalveld of in de gymzaal. Tijdens deze feestelijke afsluiting wordt ook bekend gemaakt hoeveel boeken er dit jaar zijn gescoord.

Lokaal georganiseerd
In heel Friesland worden de Sportieve Afsluitingen lokaal en in kleine groepen georganiseerd. Op meer dan 70 scholen worden parcours uitgezet en kunnen de kinderen nog een laatste keer scoren, maar dan op het veld! Van het omtrappen van afgeschreven boeken tot ludieke challenges, er is van alles bedacht. In de Fryske Marren wordt er samengewerkt met Sportbedrijf De Fryske Marren en met CIOS studenten die deze sportieve afsluiting op 4 scholen verzorgen.

Profvoetballer Erwin Mulder als rolmodel
Met het project willen de Friese bibliotheken, scholen én voetbalclub SC Heerenveen leesplezier bij kinderen aanwakkeren door lezen te verbinden aan sport. Het project richt zich op leerlingen uit groep 5 en 6. Profvoetballer Erwin Mulder, die dit jaar verbonden is aan het project, heeft zelf kinderen en is groot voorstander van voorlezen op jonge leeftijd. 

Tweede keer in Friesland, ruim 1900 leerlingen waarvan 170 in de Fryske Marren
Janny Leenstra, leerkracht en leescoördinator op de St. Mattheusschool in Joure, doet voor het tweede jaar mee met Scoor een Boek!: “De kinderen waren vorig jaar super enthousiast. Toen ze thuisonderwijs kregen hebben we de Scoor een Boek! poster voor het schoolraam geplakt. Zo ontstond er reuring in de buurt, want hoeveel stickers zouden er vandaag al op zitten? Voordat we het wisten zat de hele poster vol,” aldus Janny.

Dit jaar was alweer de tweede editie van Scoor een Boek! in Friesland. Er deden maar liefst ruim 1900 leerlingen uit groep 5 en 6 mee. In de gemeente De Fryske Marren scoorden de 170 leerlingen van de 4 deelnemende scholen heel veel boeken.

Met het hele gezin lezen: de thuiseditie
Dit jaar is er ook ingezet op de thuiseditie. Deelnemende kinderen kregen voetbalstickers en een poster met opdrachten mee die ze thuis op konden hangen. Van voorlezen aan je huisdier tot samen met je ouders je favoriete personage in het boek bespreken. Zo wordt het  hele gezin gemotiveerd om actief mee te doen, want thuis leg je een belangrijke basis voor lezen.