Streekwurk: Lemster Sjerke wordt weer een ontmoetingsplek

12-07-2022 LEMMER – De voormalig gereformeerde kerk in Lemmer krijgt een nieuwe bestemming. Met het project Lemster Sjerke moet de kerk omgebouwd worden tot een ontmoetingsplek voor jong en oud, échte Lemsters of mensen die nieuw zijn in het dorp. ,,Iedereen is welkom’’, aldus initiatiefnemer Amanda Boesjes.

Amanda is geboren en getogen in Lemmer en is van plan om samen met haar vriend terug te verhuizen van Amsterdam naar haar geboortedorp. Bijzonder is dat haar ‘pake’ ooit de man achter het buurthuis van Lemmer was, waar zelfs bands als de Golden Earring optraden. ,,Ook Beatrix heeft het buurthuis destijds bezocht en dat zorgde voor reuring in het dorp. Vlak voor zijn overlijden heb ik hem beloofd om weer een plek zoals het buurthuis De Helling in Lemmer te creëren’’, vertelt Amanda. Deze belofte is nu dichterbij dan ooit. Binnen afzienbare tijd moet de verbouwing klaar zijn. In het voormalige kerkgebouw komt naast een ontmoetingsplek een Papagenohuis met woningen voor jongeren met autisme. Ook de GGD doet haar intrede in het gebouw.

“Zonder subsidie hadden we het niet gered”
De Lemster Sjerke is onderdeel van het Papagenohuis Fryslân. De ontwikkeling van de kerk en omliggende gebouwen is de verantwoordelijkheid van Stichting Papageno.

De belangrijkste gedachte achter het Papagenohuis is: jongeren moeten niet verstopt zitten, maar zich in de maatschappij kunnen ontwikkelen tot zelfstandige mensen. ,,Deze gedachte sluit precies aan bij ons doel om mensen met elkaar te verbinden op een plek waar ze ongedwongen bij elkaar kunnen zijn. Het gaat erom dat we een fijne sfeer creëren en ik denk dat dat met deze doelgroep juist heel goed kan’’, legt Amanda uit.

Zij heeft een achtergrond in vastgoedontwikkeling dus het in ere herstellen van het kerkgebouw past precies in haar straatje. ,,Zonder de subsidie van het Iepen Mienskips Fûns hadden we het niet gered’’, stelt Amanda. Zij kreeg hulp van Cor Brouwer van Streekwurk. ,,Cor heeft mij geadviseerd om een stichting op te richten en hij hielp mij om een plan op te stellen. Ik had het wel in mijn hoofd, maar vond het lastig om het op papier te zetten.’’

Persoonlijk en laagdrempelig
Sinds 9 juli 2021 kunnen mensen hier terecht voor een lekker kopje koffie, een (h)eerlijke lunch of ambachtelijk gemaakt ijs. Daarnaast is bij het station een Toeristisch Overstappunt (TOP) met voldoende gratis parkeerplaatsen en fietsroutes. Ook kunnen Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden toen Amanda voor het eerst contact zocht met Streekwurk, maar Cor Brouwer herinnert haar enthousiasme zich nog goed. ,,In het begin was het gebouw nog één grote bouwput, daar moet je dan wel doorheen zien te kijken om er iets van te maken. Amanda zag het plaatje al helemaal voor zich en wij hebben haar het gevoel gegeven dat ze er niet alleen voor stond. Hoe? We waren net als haar bereid om er energie in te steken en ik denk dat ze het persoonlijke contact en de laagdrempeligheid zeer waardeerde. Nog altijd houdt ze ons goed op de hoogte van alle ontwikkelingen, dus we zijn nog steeds zeer betrokken bij het project.’’ De aanvraag voor het project Lemster Sjerke viel onder het zogenaamde Groot maatschappelijke initiatief waarmee een bedrag van 75.000 euro gemoeid ging. Daartegenover stond dat de initiatiefnemer draagvlak moest creëren en samenwerkingen aangaan. Cor: ,,Dat heeft ze geweldig opgepakt. Het is prachtig voor het dorp dat het grote leegstaande gebouw weer een nieuwe invulling krijg.’’

De manier waarop de kerkzaal wordt ingericht past net als het maatschappelijke doel bij de eisen die er voor de aanvraag gesteld worden. Zo worden bestaande materialen opnieuw gebruikt, de kerkbankjes krijgen een belangrijke plek in het nieuwe interieur en de wanden met oude foto’s laten de historische verhalen herleven. Op deze manier krijgt het voormalige kerkgebouw weer een plek in de samenleving. Net als vroeger.

Meer informatie: www.lemstersjerke.nl