Stroomhalsband voor honden verboden

13-03-2022 LEMMER – Honden mogen geen stroomhalsband meer om in verband met de wetgeving die al vanaf 1 januari 2022 is ingegaan. Hieronder valt onder andere de antiblafband, de stroomhalsband voor gebruik bij training honden, de stroomhalsband in combinatie met erfgrens afscheiding.

Deze halsbanden doen mentaal en fysiek pijn en kunnen zelfs voor verwondingen zorgen. Onder dit verbod valt ook de stroomhalsband waarvan het apparatuur niet werkt. Voorbeelden hiervan zijn; lege batterij of onklaar gemaakte stroomhalsband omdat honden door eerdere negatieve ervaringen met die halsband dan weer stress kunnen ervaren, enkel door het dragen van zo’n band.

Honden corrigeren op zo’n dieronvriendelijke manier is onnodig en wordt vanaf nu gezien als dierenmishandeling. Een overtreding van het verbod is een misdrijf waarop strafrechtelijk wordt gehandhaafd. Het verbod kan worden gecontroleerd door de politie, de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld door bijvoorbeeld een stroomhalsband, bel dan met 144. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, bel je met 144. Meer weten? Check deze link.