Te voet Stinzenplanten in het Wikelerbos ontdekken

09-04-2022 WIJCKEL – Ken jij het Van Coehoornbos? Of het Wikelerbosk? Eigenlijk is dit hetzelfde dorpsbos. In het pittoreske dorp Wyckel ligt het Wikelerbosk. Van oorsprong werd dit bos naar de eerste eigenaar Menno van Coehoorn vernoemd, maar al jarenlang gebruikt de omgeving de naam Wikelerbosk. Tijdens deze excursie bezoeken we dit karakteristieke dorpsbos, dat indrukwekkend rijk is aan stinzenflora.

In het voorjaar ondergaat het bos een soort gedaanteverandering. De stinzenplanten nemen het park over. Het deel van het bos dat achter de kerk en pastorie ligt fleurt in het voorjaar helemaal op. Hier vind je veel verschillende stinzenflora, zoals de daslook. Deze plant heeft meerdere witte bloemen bovenop de stengel. Naast de daslook zijn ook de vingerhelmbloem, adderwortel en gewone vogelmelk bijzondere voorjaarsbloeiers. Onze enthousiaste natuurgids vertelt je graag meer over de planten en het Wikelerbosk.

Naast de stinzenflora heeft het Wikelerbosk een adellijke stijl. De beroemde veldheer en vestingbouwkundige Menno van Coehoorn gaf opdracht tot de aanleg van dit bos. Hij koos waarschijnlijk deze locatie vanwege zijn huwelijk met Magdalena van Scheltinga, de enige erfgenaam van de Van Wyckels. Zij groeide op in deze omgeving. De adellijke stijl uit zich onder andere door de kenmerkende toegangspoort. Hij straalt de grandeur van vroegere tijden uit.

Interesse? Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00u) via onderstaand formulier. Bij vragen, bel 0511 – 53 96 18 (alleen mogelijk tijdens openingstijden bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen).