Testen met batterijtrein succesvol verlopen

03-04-2022 LEMMER – De testen met een speciaal aangepaste WINK-batterijtrein die eerder dit jaar door Arriva, spoorwegbeheerder ProRail en treinfabrikant Stadler werden gedaan, verliepen naar volle tevredenheid.

De innovatieve testritten vonden plaats op de trajecten Almelo-Mariënberg-Hardenberg in Overijssel, Arnhem-Doetinchem in Gelderland en Harlingen-Leeuwarden in Friesland. Het was voor het eerst dat deze testen in Nederland werden uitgevoerd.

ProRail, Arriva en de provincies Overijssel, Gelderland en Fryslân werken met dit initiatief samen aan hun duurzaamheidsambitie om in de toekomst CO2-neutraal of Zero Emissie openbaar (trein)vervoer te bieden.

Aanpassingen aan bestaande WINK-trein
Voor de batterijtreintest heeft Stadler aanpassingen gedaan aan de trein, waardoor deze in plaats van op diesel ook op een batterij kan rijden. Deze WINK-trein behoort tot de vloot van Arriva in Noord-Nederland. Deze treinen hebben al een stroomafnemer en batterijen die bedoeld zijn om energie op te slaan die vrijkomt tijdens het remmen. Tijdens de testen fungeerde de batterij als tractiebatterij waardoor ermee gereden kon worden.

Metingen
Op de trajecten waar de testen plaatsvonden, is gedeeltelijk bovenleiding aanwezig. Op het testtraject Almelo-Hardenberg laadde de batterij via de stroomafnemer op tussen Hardenberg en Mariënberg (9 kilometer) om vervolgens de rest van het traject zonder bovenleiding (18 kilometer) naar Almelo op de batterij te rijden.

We keken naar hoe snel de batterij leeg gaat en hoe snel de batterij weer oplaadt. Ook keken we naar de omschakeling van bovenleiding naar batterij en andersom, hoe snel de batterijtrein optrekt en hoeveel stroom er dan wordt verbruikt.

Resultaten
Floris van Straaten, projectleider fabrikant Stadler:
“Het bereik van deze batterijtrein met relatief kleine batterijen overtrof onze verwachtingen. Het toonde aan dat de trein met een gereduceerde snelheid van 60 kilometer per uur op één lading tussen Harlingen en Leeuwarden kon rijden. De testnacht, uitgevoerd op de lijn tussen Almelo en Hardenberg, toonde de omschakeling van elektrisch (bovenleiding) naar het rijden op de batterij. De laatste tests tussen Doetinchem en Arnhem bevestigden de resultaten van de tweede nacht op een ander baanvak. Over het algemeen waren de testen succesvol, wat aantoont dat treinen met batterijaandrijving een levensvatbaar alternatief zijn voor gedeeltelijk of niet-geëlektrificeerde sporen voor de bestaande dieseltreinen.”

Jieskje Hollander, regiodirecteur Arriva:
“We zijn tevreden over het succesvolle verloop van de testen. Het betekent voor Arriva dat we nu weten dat een batterijtrein geen verre toekomstmuziek is. We zetten met deze ontwikkeling een nieuwe duurzame stap op weg naar de inzet van batterijtreinen en zero emissie openbaar (trein)vervoer op onze regionale trajecten.”

Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur ProRail:
“We zijn blij dat de testen geslaagd zijn. Tot voor kort was volledige elektrificatie van een spoorlijn het enige alternatief. Nu komt er naast de waterstoftrein, de batterijtrein bij. Naast de proef is het ook mooi dat de samenwerking met alle betrokkenen zo geslaagd is. Dit smaakt naar meer: wij gaan ons inzetten om met het ministerie, provincies, vervoerders en fabrikanten de eerste batterijtrein(en) in de reguliere treindienst te introduceren. Daarmee zetten we ons in voor steeds duurzamer spoorvervoer.”

Toekomst
De uitkomsten van de testen gebruiken de betrokken partijen bij de verdere ontwikkeling van tractiebatterijen voor een batterijtrein. De resultaten zullen daarnaast goed van pas komen in de keuzes voor de beste Zero Emissie-techniek voor het spoor in (Oost-)Nederland.