Tijdelijk droger en rustiger

07-02-2024 LEMMER – Na een kletsnatte nacht met veel wind is de rust vandaag teruggekeerd. Het is overwegend droog, maar wel iets minder zacht dan voorgaande dagen. Alleen in Zuid-Limburg regent het nog lange tijd vandaag. Morgen verloopt in het uiterste noorden een klein beetje winters met kans op (natte) sneeuw. Elders is het land is het nat. De dagen daarna wordt het opnieuw zeer zacht in ons land.

Vanochtend zuidoosten nog enige tijd regen
Een actief regengebied heeft afgelopen nacht flink wat regen achter gelaten. Op veel plekken is ruim 15 mm regen gevallen. Nadat het neerslaggebied is overgetrokken is koelere lucht ons land binnengestroomd. Deze ochtend ligt de temperatuur tussen 3 en 6 graden. Door het wegvallen van de wind is het inmiddels een stuk rustiger. Het neerslaggebied trekt deze ochtend nog enige tijd over het zuidoosten van het land. Elders in het land is het droog. In Brabant en Limburg is de paraplu dus nog wel even nodig, maar ook hier wordt het in de loop van de ochtend droog. Alleen in de zuidelijke helft van Limburg blijft het de hele ochtend nat.

Vanmiddag droog en minder zacht dan de voorgaande dagen
Er staat een vrij rustige en droge woensdagmiddag op het programma. Bij weinig wind stijgt de temperatuur uiteindelijk nog naar 6 tot 8 graden. Echt koud is dat zeker niet, maar wel een stuk minder zacht dan de voorgaande dagen. Het is op de meeste plaatsen droog en vooral in het noorden en westen kan lokaal de zon even doorbreken. Alleen in het uiterste zuiden van Limburg blijft het waarschijnlijk de hele middag regenen.

Vanavond en vannacht regionaal een graadje vorst mogelijk
Het is vanavond en vannacht overal droog en verspreid over het land zijn enkele opklaringen mogelijk. Bij weinig wind daalt de temperatuur flink. Op de meeste plekken komen de minima uit rond of net boven het vriespunt, maar vooral landinwaarts en in opklaringsgebieden kan het licht vriezen. In het zuiden is in de loop van de nacht wat mist mogelijk.

Morgen nat en in het noorden kans op sneeuw
Donderdag belooft een interessante weerdag te worden. Er trekt een actief neerslaggebied over het land dat zachte lucht met zich mee brengt, maar de koudere lucht geeft zich niet overal zomaar gewonnen. In de ochtend begint het in Zeeland als eerste te regenen en in de loop van de dag trekt dit neerslaggebied verder noordwaarts. In het midden en zuiden is het aanvankelijk waterkoud en regent het bij temperaturen 2 tot 5 graden.

In het noorden en noordoosten is nog steeds koude lucht aanwezig. Hier kan dan ook enige tijd (natte) sneeuw vallen bij temperaturen rond het vriespunt. Vooral in Drenthe, Groningen en Friesland ontstaat mogelijk een dun sneeuwdek van enkele centimeters. Iets verder zuidwaarts valt voornamelijk kletsnatte sneeuw dat niet blijft liggen. Uiteindelijk wint de zachte lucht verder terrein. In het uiterste zuiden is het donderdagavond alweer ruim 10 graden. Ook in het noorden komt in de nacht naar vrijdag de temperatuur weer ruim boven nul uit. Vrijdagochtend wakker worden met een winterse wereld zit er helaas niet in.

Vrijdag wederom zeer zacht
De winterse perikelen in het noorden zijn slechts van korte duur. Op vrijdag heeft zachte lucht in heel het land weer de overhand. De hoogste temperaturen vinden we nog wel in de zuidelijke helft. Hier wordt het 11 tot 14 graden. In Brabant en Limburg kan het lokaal zelfs 15 graden worden en dat is zeer zacht voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken is het nu een graad of 6 overdag. In de noordelijke helft liggen de maxima tussen 7 en 12 graden. Verspreid over het land vallen gedurende de dag enkele buien. Toch zijn er ook flink wat droge momenten waarbij mogelijk de zon even doorbreekt. Met deze hoge temperaturen lijkt het dan eerder lente dan hartje winter! De wind is meest matig tot vrij krachtig en komt uit zuidelijke richtingen.

Zaterdag zacht begin van carnaval
Carnaval begint zaterdag en de vele feestvierders hopen natuurlijk op een droge dag. De dag verloopt licht wisselvallig met af en toe kans op wat regen, maar ook zeker flink wat droge momenten. Het is opnieuw zeer zacht met maxima die uiteindelijk uitkomen rond 10 graden in het noorden en zo’n 11 tot 14 graden in de regio’s waar carnaval wordt gevierd. Als het zonnetje dan even doorbreekt is het heerlijk weer om buiten feest te vieren! De handschoenen kunnen in ieder geval thuis blijven.

Daarna vaker droog en minder zacht
De dagen daarna nemen de neerslagkansen af en levert ook de temperatuur geleidelijk wat in. Het zeer zachte weer raken we kwijt. In het begin van de nieuwe week liggen de maxima veelal tussen 6 en 10 graden. In de nachten koelt het ook iets meer af, maar van nachtvorst is waarschijnlijk nog geen sprake.