Top 100 van bronnen voor emissie van ammoniak en stikstofoxide

06-04-2022 LEMMER – Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft naar aanleiding van vragen van GroenLinks een lijst de top 100 bronnen voor ammoniak en voor stikstofoxide naar de Tweede Kamer gestuurd. De lijsten zijn gebaseerd op de emissieregistratie van 2019. Van de 100 bedrijven komen er 10 uit de industrie en 90 uit de veehouderij. De drie bedrijven met de hoogste ammoniakemissie komen uit de industrie.

Rockwool in Roermond had in 2019 een emissie van ruim 259 ton amminak en was het bedrijf met de hoogste uitstoot in Nederland. Daarna volgde Yara in Sluiskil met 254 ton. Het veehouderijbedrijf met de hoogste emissie staat in de gemeente Venray. Met een emissie van bijna 101 ton ammoniak staat dit bedrijf op nummer 4. Ook de suikerfabrieken van Suiker Unie in Dinteloord en Vierverlaten hebben een vermelding in de top 100. Dat geldt ook voor de fabriek van FrieslandCampina in Veghel.  

De top 100 van bedrijven gerangschikt naar de emissie van stikstofoxide bestaat volledig uit industriële bedrijven. In deze lijst staan wel aan de agrarische sector gelieerde bedrijven zoals de vestigingen van Avebe in Gasselternijeveen en Ter Apelkanaal, een fabriek van FrieslandCampina in Borculo, BMC in Moerdijk, Yara in Sluiskil en de fabriek van Aviko in Steenderen.

De Top 100 van stikstofoxiden-bronnen (via deze link) en de Top 100 van ammoniak-bronnen zijn (via deze link) in te zien.

Inmiddels is er bekend dat er een fout zit in de top 100 lijst van bedrijven met de hoogste uitstoot van ammoniak. Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft dat aan de Tweede Kamer gemeld nadat ze daar door op het RIVM is gewezen. Het RIVM heeft toegezegd om binnen een week een gecorrigeerde lijst op te stellen.