Tweeduizend vrijwilligers betrokken bij schoonmaken Friese wateren

10-10-2021 LEMMER – De afgelopen week zijn er ruim 30 organisaties met maar liefst bijna tweeduizend Friese vrijwilligers bezig geweest met de grote schoonmaakactie Skjin Wetter. In zes Friese gemeenten werden deze week de wateren schoongemaakt. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de FMF (Friese Milieu Federatie), Wetterskip Fryslân en zes Friese gemeenten. De locaties waar de Skjin Wetter schoonmaakacties plaats vonden zijn de gemeenten De Fryske Marren, Dantumadiel, Harlingen, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en Waadhoeke.

De Fryske Marren
In gemeente De Fryske Marren ging wethouder Irona Groeneveld de opruimactie in Echtenerbrug bijwonen. Daar ging SkjinmeiSkries al suppend de wateren rond het dorp opruimen. Wethouder afval Irona Groeneveld: “Wij doen er alles aan om onze gemeente zo schoon mogelijk te houden. Samen kunnen we het verschil maken en iedereen kan zijn/haar steentje bijdragen in de strijd tegen de gigantische hoeveelheden afval die jaarlijks in de natuur, maar vooral ook in het water terechtkomt.”

De hele week waren er speciale Skjin Wetter acties in de gemeente. Het Zeekadettenkorp van Lemmer, de Brandweer Langweer, K.V. de Kanoniers, Zuyderzee Lyceum Lemmer, Daltonschool Sint Jozef, WSV Sleattemermar en SkjinmeiSkries gingen de gehele week aan de slag.