Vandaag steeds meer zon, vrij zonnig weekend

11-11-2022 LEMMER – Vandaag en komend weekend hebben we te maken met vrij zonnig herfstweer. De wind neemt daarbij flink in kracht af en met temperaturen tussen 14 en 17 graden voelt het in de zon zelfs vrij aangenaam. Na het weekend neemt de bewolking toe en dan gaat het kwik langzaam ook omlaag.

Vooral het zuiden en oosten hebben vandaag te maken met enkele wolkenvelden, maar ook de zon komt geregeld tevoorschijn. Vanuit het zuidwesten breekt de zon later vandaag steeds beter door. Het blijft overal droog en de middagtemperatuur komt uit tussen 13 en 14 graden in de meeste regio’s. In het zuiden en zuidwesten is plaatselijk 15 graden mogelijk. De wind is matig en komt uit een zuidwestelijke richting. Alleen in het noordwestelijk kustgebied tipt de wind af en toe aan vrij krachtig, kracht 5.

Rustige avond tijdens Sint Maarten
Vanavond komen in het hele land brede opklaringen voor. Daarbij neemt de wind verder in kracht af en zal grotendeels wegvallen, maar dat betekent ook dat de temperatuur aan een snelle daling begint. Halverwege de avond is het vrijwel overal al tot (ruim) onder de 10 graden afgekoeld.

Vannacht koelt het verder af en komt het landinwaarts lokaal tot vorst aan de grond. Dat zal met name op beschutte plaatsen gebeuren. Tot ‘echte’ vorst op anderhalve meter hoogte komt het waarschijnlijk niet. Aan zee liggen de minima rond 6 graden en daar blijft het dus een flink stuk zachter. Verder kunnen zich verspreid over het land mistbanken vormen.

Zonnige zaterdag
Zaterdag wordt een prachtige herfstdag. Na een mooie zonsopkomst met verspreid over het land grondmist, een tip voor de weerfotograaf, schijnt de zon overdag op de meeste plaatsen volop. Hooguit trekken wat velden met sluierwolken over ons land, maar daar ondervindt de zon weinig hinder van. De middagtemperatuur stijgt naar waarden rond 14 graden in de noordelijke provincies tot plaatselijk 17 graden in het zuiden van Limburg. Wind staat er nauwelijks: hooguit kracht 1 of 2 uit veranderlijke tot oostelijke richtingen. De intocht van Sinterklaas verloopt zodoende zonnig en aangenaam!

Zaterdagavond koelt het wel weer vrij snel af, al wordt het in de nacht naar zondag niet meer zo koud als afgelopen nacht. Minima veelal tussen 2 en 7 graden van oost naar west. Daarbij neemt de bewolking vanuit het zuiden geleidelijk toe.

Ook zondag flink wat zon
Die bewolking passeert zondagochtend ons land. Dan heeft de zon het dus even moeilijker, maar later in de ochtend volgen vanuit het oosten alweer nieuwe opklaringen. Vooral ’s middags schijnt de zon daardoor flink en het blijft verder droog. Het is opnieuw vrij aangenaam weer met maxima tussen 14 en 17 graden, met de hoogste waarden in het zuiden van Brabant en Limburg. Er staat hooguit een zwakke tot matige oostenwind. In het Waddengebied kan de wind tegen de namiddag af en toe kracht 4 bereiken.

Maandag een ‘overgangsdag’
Na het weekend houdt het zachte weer nog eventjes stand, maar wel zien we al verandering optreden. Maandag neemt de bewolking vanuit het zuidoosten toe en tegen het eind van de middag kan plaatselijk een spat regen vallen. Desondanks is het nog wel zacht met 13 tot 16 graden van noord naar zuid. De wind draait naar het zuiden tot zuidoosten en wordt langs de kust matig, later op de dag mogelijk soms even vrij krachtig.

Meer buien en kouder
De dagen daarna wordt de invloed van storingen vanaf de Atlantische Oceaan langzaam groter. Het weerbeeld wordt wisselender met geregeld enkele buien, maar grote hoeveelheden neerslag worden voorlopig niet verwacht. Tussendoor is er uiteraard ook nog ruimte voor wat zon. Daarbij levert de temperatuur wel elke dag een beetje in.

Dinsdag kan het nog maximaal 15 graden worden, maar de dagen daarna halen we die grens waarschijnlijk nergens meer. Tegen het eind van de week komen de maxima uit tussen 9 en 12 graden en dat is een normale temperatuur voor half november. De nachten zijn voorlopig niet al te koud met minima rond een graad of 5.