Vanuit het noorden opklaringen

12-01-2021 LEMMER – Op de meeste plaatsen is het droog en de zon komt tevoorschijn. Vanuit het noordwesten trekken enkele buien over. In Limburg valt nog wat lichte regen of motregen. Vanmiddag is er een mix van zon en stapelwolken bij 5-7 graden. In het noorden is kans op een bui. Morgen is het overwegend droog met wolken en zonnige perioden. In het noorden is wederom kans op enkele buien. Het wordt 4-7 graden. De dagen daarna is het tijdelijk rustig en koud winterweer met maxima van 1-3 graden. In het weekend wordt het minder koud en wisselvalliger.

Vanochtend is het eerst op veel plaatsen overwegend bewolkt, maar vanuit het noorden volgen steeds meer opklaringen. Wel trekken nog enkele buien over het land. In het zuidoosten blijft het nog een tijdje bewolkt met wat lichte regen of motregen. Tijdens het tweede deel van de ochtend wisselen zon en stapelwolken elkaar af en het is aangenaam weer.

Vanmiddag heeft Limburg als laatste nog te maken met regen voordat het ook hier in het begin van de middag droog wordt. Volledig droog wordt het vanmiddag niet, want vanaf de Noordzee trekken enkele buien over het noorden en noordwesten van het land. Een enkele bui kan wat verder landinwaarts trekken, maar op veel plaatsen in het midden en zuiden van het land verloopt de middag grotendeels droog met stapelwolken en zon.

De temperatuur komt uit op 5-7 graden. De noordwestenwind is landinwaarts veelal matig van kracht. Aan zee waait het vrij krachtig en op de Wadden kan het soms krachtig waaien (windkracht 6).

Vanavond verdwijnen de buien tijdelijk en er zijn flink wat opklaringen. Tijdens opklaringen koelt het snel af en vannacht daalt de temperatuur in het binnenland richting het vriespunt. In het zuidoosten kan het mogelijk een graadje vriezen. In de kustgebieden daalt het kwik naar 3 à 4 graden. Later in de nacht trekken vanaf de Noordzee buien over het noorden en noordoosten van het land. Iets dieper landinwaarts kunnen deze buien ook een klein beetje natte sneeuw opleveren, maar het zal veelal bij regen blijven. Vanwege de temperaturen om en nabij het vriespunt kan het plaatselijk wel glad worden op de wegen.

Morgenochtend hebben het noorden en noordoosten van het land met enkele buien te maken. Bij deze buien is kans op wat hagel. Elders start de dag overwegend droog. Er zijn stapelwolken en perioden met zonneschijn. In het zuidwesten komen velden sluierbewolking voor, waardoor de zon wat minder uitbundig kan schijnen.

Morgenmiddag lijkt er vrij weinig te veranderen aan het weerbeeld. In het noorden en noordoosten is kans op een bui, in het midden en zuiden is het grotendeels droog met een mix van wolken en perioden met zon. In het zuidwesten krijgen we de zon maar met moeite te zien door de aanwezige hoge bewolking. Later in de middag raakt het in het zuiden steeds meer bewolkt. De temperatuur varieert van 4 graden in Zuid-Limburg tot 7 graden op de Wadden. De westenwind is in het binnenland matig van kracht. Langs de kust en in het noorden is de wind (vrij) krachtig.

Morgenavond is in het noordoosten nog kans op een bui. Op veel plaatsen is er een mix van wolken en wat opklaringen. In het zuiden is het overwegend bewolkt. Langs de Belgische grens en in Zeeland kan een spatje regen vallen. Tijdens de nacht naar donderdag komt het op grote schaal tot lichte vorst met minima van -1 tot -3 graden. Alleen in Zeeland, vlak aan zee en op de Wadden blijft de temperatuur net boven het vriespunt. In het zuidwesten blijft kans op een beetje neerslag vanuit België. Met temperaturen om en nabij het vriespunt kan dit mogelijk wat vlokken natte sneeuw opleveren, waardoor het glad kan worden.

Donderdag hebben we te maken met rustig en koud winterweer door een wind uit oostelijke richting. Op veel plaatsen verloopt de dag grotendeels droog met een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. In het zuidwesten is wel kans op een beetje regen, mogelijk ook met wat vlokken natte sneeuw. Het wordt 2 à 3 graden. Langs de westkust en op de Zeeuwse eilanden stijgt het kwik naar een graad of 4.

Ook vrijdag hebben we nog te maken met een rustig weerbeeld. De dag verloopt zo goed als droog en er is ruimte voor de zon om af en toe te schijnen. Het wordt de koudste dag van de week en de temperatuur komt overdag maar net boven het vriespunt uit met maxima van 1 à 2 graden. Er waait een oostenwind, waardoor het voor het gevoel de hele dag vriest.

De dagen daarna laat de verwachting geleidelijk een overgang zien naar een wisselvalliger weertype en de temperatuur stijgt. Zaterdag is het aanvankelijk nog koud met maxima van 1 tot 3 graden en kans op een klein beetje (winterse) neerslag. Zondag loopt de temperatuur op naar 3-5 graden. De kans op neerslag zal verder toenemen. Met deze temperaturen zal de neerslag hoofdzakelijk als regen vallen. De start van de nieuwe week verloopt waarschijnlijk bewolkt met regen bij circa 5 graden.