Veel kinderboerderijen leven Q-koortsvaccinatieregels slecht na

22-10-2020 LEMMER – Meerdere kinderboerderijen, boerencampings en zorgboerderijen in Friesland voldeden vorig jaar niet aan de regels om via vaccinatie Q-koorts te voorkomen. De publieksbedrijven die vorig jaar werden bezocht door de NVWA, had ruim 57% de zaken niet op orde. Een deel van hen had de dieren niet ingeënt, een ander deel was te laat. Weer anderen hadden wel gevaccineerd, maar dit niet correct geregistreerd. De NVWA ging bij deze controles wel gericht te werk. Voor een deel van de publieksbedrijven waren er al vermoedens van fouten.

Dde NVWA heeft de kinderboerderijen en boerencampings met geiten of schapen de afgelopen tijd extra geïnformeerd over de regels. Via een mailing is er bovendien gewaarschuwd voor de gevolgen van overtredingen. Vorig jaar werden aan publieksbedrijven 2 boetes en 4 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld. Bedrijven die de dieren niet hadden ingeënt mochten per direct geen bezoekers meer bij de dieren laten.

Op professionele geiten- en schapenboerderijen is de NVWA nog strenger met het toezicht gehouden. De NVWA bekijkt bij alle bedrijven of de vaccinatieregistraties op orde zijn. Daarnaast wordt de melk gecontroleerd op sporen van de Q-koortsbacterie. Als er iets niet in orde is wordt een bedrijf bezocht. Dat gebeurde vorig jaar 3 keer en bij 2 bedrijven werd een overtreding vastgesteld.

LTO Nederland stelt dat de door de NVWA geconstateerde overtredingen vooral de registratie van de vaccinatie gaat. Het is niet zo dat deze bedrijven niet of te laat de enting hebben uitgevoerd. Volgens LTO heeft het voorkomen van Q-koorts een hoge prioriteit bij geiten- en schapenhouders. De organisatie wijst er ook op dat er al sinds 2016 bij het tankmelkonderzoek geen Q-koorts meer is gevonden.