Veel zon, 13 tot 21 graden

29-03-2021 JOURE – Er staat een mooie lentedag op het programma met op veel plaatsen zon. Bovendien is het met 13 tot lokaal 21 graden erg zacht voor de tijd van het jaar. Morgen is het zonovergoten en stijgt de temperatuur naar 17 tot 23 graden. Ook woensdag wordt het nog warm met veel zon. Daarna wordt het gevoelig kouder met vanaf Goede Vrijdag maxima van 9 tot 12 graden.

Op veel plaatsen schijnt vanochtend de zon. Er is ook sluierbewolking zichtbaar en in het noordwestelijk kustgebied drijft bewolking van zee binnen. De zuidwestenwind is nog steeds duidelijk aanwezig en is matig en in het noorden en westen (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. De temperatuur stijgt snel en aan het eind van de ochtend is het 10 tot 14 graden.

Vanmiddag schijnt de zon in het overgrote deel van het land uitbundig. Langs de oostgrens komt eerst nog sluierbewolking voor en in het noordwestelijk kustgebied kan aanhoudend bewolking van zee binnendrijven. De zuidwestenwind neemt geleidelijk af naar matig en de temperatuur is op veel plaatsen lenteachtig.

In het noorden en westen wordt het 14 tot 17 graden, maar bij de Wadden stokt het kwik bij een graad of 13. In het midden en oosten stijgt het kwik naar 18 graden en ten zuiden van de grote rivieren kan het 19 tot lokaal 21 graden worden. Daarmee is kans op de eerste regionale warme dag van 2021. Temperaturen van 10-12 graden zijn gebruikelijk eind maart.

Vanavond is het helder, komende nacht verschijnt wat sluierbewolking. Het is overal droog en de zuidwestenwind neemt verder af naar zwak. De temperatuur daalt naar 2 tot 5 graden. Morgenochtend schijnt de zon flink, maar er is ook sluierbewolking aanwezig. De temperatuur stijgt snel en rond het middaguur is het al 14 tot 18 graden.  

In de middag trekt de hoge bewolking naar het oosten weg en schijnt de zon volop. Het blijft droog en er waait een zwakke en in het noorden soms matige zuidenwind. Daarmee wordt warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 17 graden op de Wadden en naar 19 in de noordelijke provincies. Elders is het warm met temperaturen van 20 tot 23 graden. De hoogste temperaturen worden in het zuiden verwacht. Dergelijke temperaturen flirten met recordwaarden. In de middag steekt op de stranden een zwakke zeewind op en koelt het enkele graden af. Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het helder. Er staat weinig wind en het koelt af naar 3 tot 7 graden.

Woensdag schijnt de zon volop, maar er is ook wat sluierbewolking zichtbaar. Het blijft wederom droog en het wordt op veel plaatsen weer een warme dag. De temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar 20 tot 23 graden. In het zuidoosten van Brabant kan het lokaal 24 graden worden. Direct aan zee en op de Wadden wordt het maximaal 17 tot 19 graden.

Donderdag zijn er flinke perioden met zon. Later op de dag neemt vanuit het noorden de bewolking geleidelijk toe. Er waait een matige en aan zee vrij krachtige noordenwind en daarmee wordt vrij koude lucht aangevoerd. Op de Wadden wordt het maximaal 10 graden, elders in de noordelijke provincies stijgt het kwik naar 11 tot 13 graden en in het westen wordt het 14 of 15 graden. In het midden, oosten en zuiden wordt het maximaal 15 tot 18 graden en in het zuidoosten kan het lokaal 19 graden worden.

In het lange paasweekend schijnt de zon geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden en tijdens Pasen is kans op een lokale bui. Over het algemeen blijft het droog. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 9 en 12 graden en daarmee is de temperatuur redelijk normaal voor de tijd van het jaar. In de nachten kan het afkoelen tot dicht bij het vriespunt.